Suomalaistutkimus: Diabeteksen riskigeenit kuriin ruokavaliolla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen sairaus, jota voidaan ehkäistä ja viivyttää terveyttä edistävillä elämäntavoilla, kuten ruokavaliolla ja liikunnalla. Juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että terveyttä edistävä, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on yhteydessä parempiin verensokeriarvoihin ja pienempään esidiabeteksen ja tyypin 2 diabeteksen riskiin.

– Kysymysmerkkinä on kuitenkin ollut, hyötyvätkö kaikki terveyttä edistävästä ruokavaliosta yhtä paljon: sekä he, joilla on matala perinnöllinen riski, että he, joiden perinnöllinen riski on suuri, kertoo väitöskirjatutkija Ulla Tolonen.European Journal of Nutrition -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan terveyttä edistävän ruokavalion yhteydet edullisempaan verensokeriaineenvaihduntaan näyttivät toteutuvan sekä matalan että korkean geneettisen diabetesriskin kantajilla. Tolosen mukaan terveellinen ruokavalio hyödyttää siis kaikkia, geneettisestä riskistä riippumatta.