Tuttu kesäherkku voi olla vaaraksi koiralle – älä anna näitä koiralle

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Kesäisin nautitaan erilaisista grilliruoista ja virkistävistä herkuista. Kynnys antaa tähteitä vesi kielellä grillijuhlia seuraavalle koiralle voi olla matalalla. Agria Eläinvakuutus kuitenkin muistuttaa, etteivät ihmisten kesäherkut aina sovellu koiran ravinnoksi.

Monet grilli- ja piknikherkut voivat aiheuttaa koiralle vakavia vaivoja, kuten myrkytyksiä ja suolitukoksia. Tällaisia kesäherkkuja ovat esimerkiksi maissintähkät, kypsennetyt luut, suklaa, pähkinät, sipuli ja viinirypäleet. Paras tapa välttää vaaroja on ennakointi, ja ruoantähteen kannattaakin kerätä heti pois grillipaikalta.

Koirat tunnetusti pitävät luiden pureskelusta, mutta niille kannattaa antaa vain eläimille tarkoitettuja puruluita. Grillauksesta tähteiksi jäävät luut ja ruodot hajoavat helposti teräviksi palasiksi. Ne voivat jäädä jumiin koiran kitalakeen tai ruokatorveen, tai aiheuttaa ripulia tai suolitukoksen.

Jäätelötikuista ja puisista grillivartaista voi irrota koiran käsittelyssä haavoja aiheuttavia, ruoasulatuskanavaan jumittuvia tai suolistoon reikiä tekeviä tikkuja. Maissintähkässäkin piilee vaara, sillä koira saattaa niellä sen kokonaisena. Tämä voi aiheuttaa vaarallisen suolitukoksen.

Moni tulee antaneeksi grillin vierellä päivystävälle koiralle pieniä herkkupaloja. Mausteiset ja suolaiset grilliruoat eivät kuitenkaan ole hyväksi koiran vatsalle. Ne voivat aiheuttaa esimerkiksi ripulia ja liian suurina määrinä pahimmillaan suolamyrkytyksen.

Jos koiran epäilee syöneen jotain sopimatonta, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Yleisiä myrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen.