Osaatko hoitaa lemmikin haavoja? Apu voi löytyä yllättävästä paikasta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kesällä lisääntyvä ulkoilu ja uiminen lisäävät tapaturmariskiä myös lemmikkieläimillä. Kaikkia koirien ja kissojen haavoja ei välttämättä edes huomaa, mutta suuremmat vauriot on järkevä hoitaa ennen kuin ne alkavat tulehtua.

– Yleisimpiä vaurioita koirilla ovat tassujen haavat ja erilaiset antura- ja kynsivauriot. Myös liiasta uimisesta johtuva hotspot eli märkivä ihotulehdus on tavanomainen kesävaiva koirilla, asiantuntijat kertovat.

– Karvat kannattaa ajella pois haavan tai tulehdusalueen ympäriltä ja huuhdella haava huolellisesti. Haavaan voi levittää päivittäin pihkasalvaa tai muuta haavanhoitoon tarkoitettua voidetta, kunnes iho on parantunut. Tärkeintä on pitää vaurioitunut iho puhtaana ja kuivana.

Haavat kannattaa peittää, jotta eläimet eivät pääse nuolemaan niitä. Sideharsoksi käy vaikkapa vanha t-paita. Vaihtoehtoisesti lemmikille voi panna kaulurin, kunnes haava on umpeutunut.