Psykologin neljä vinkkiä palauttavaan lomaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kesälomalla on tarkoituksena palauta ja rentoutua pitkästä työrupeamasta. Osa ihmisistä varaa loman täyteen tekemistä, mutta kannattaako se? Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtalan mukaan ei kannata.

Kohtalan mukaan jo ennen lomaa tulee ennakoida tulevaa. Hänen mukaansa lomaa saa sunnitella jos niin haluaa, mutta sen ei tarvitse olla pakollista. Samalla myös voi kuunnella läheisten toiveita lomaan liittyen.

– Huolehdi siitä, että tekemisenkin keskellä on tilaa vain olemiselle. Sano ei suorittamiselle ja joskus mukavillekin asioille, jos ne alkavat täyttää loman kalenteria liikaa, Kohtala sanoo.

Kohtala myös kehoittaa selkeyttämään työtilanteen ennen lomalle lähtemistä sekä katkaisemaan työkuviot jo ennen varsinaista lomaa pienimuotoisesti esimerkiksi taukojäätelöllä tai lounastunnin rantauinnilla. Lomaa tulee kunnioittaa ja ne ovat palautumista varten.

– Loman täyttäminen vuoden varrella kertyneillä tehtävillä voi tuoda onnistumisten sijaan lisästressiä ja paineita. Tekeminen ei lomalla ole kiellettyä, mutta kuuntele itseäsi tarkasti, ettei lomasta muodostu työleiri.