Ravintola-alan työntekijät kaikkosivat koronan aikana – nyt suunnitellaan robotteja apuun

Lifestyle Matkailu · Terhi Piiroinen

Koronapandemian äkkijyrkät sulkutilat aiheuttivat ravintola-alalle merkittävän työvoimapulan. Seuraukset näkyvät yhä. Moni alan työntekijä siirtyi pysyvästi muihin ammatteihin. Alaan liittyvä epävarmuus, lomautukset, sulkemiset ja ylipäätään heikko työsuhdeturva saivat monet arvioimaan uravalintansa uudelleen. Lisäksi suomalaisten ostovoima tallottiin pohjalukemiin.

Ravintola-ala tutkii nyt vaihtoehtoja työn kuormittavuuden keventämiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Pohjois-Savossa testataan lähiviikkoina tulevaisuuden ravintolakokemusta. Asiakkaita alkaa palvella robotti. Savonia-ammattikorkeakoulun TyhyTeko-hankkeen käynnistämässä kokeilussa selvitetään, miten teknologia voisi tukea ravintolahenkilöstön työhyvinvointia ja keventää arjen kuormitusta. Ensimmäisenä robotti nähdään Kylpylähotelli Rauhalahden ravintolassa 28.5.–12.6., minkä jälkeen se jatkaa Kunnonpaikkaan 27.6. saakka.

Robotti ei korvaa työntekijöitä, vaan toimii heidän apunaan. Se kuljettaa astioita, annoksia tai muita tarvikkeita keittiön ja salin välillä. Tavoitteena on käytännössä testata, miten automaatio voi helpottaa ruuhkahuippuja ja mahdollistaa henkilöstölle parempaa keskittymistä asiakaspalveluun. Vastaavaa teknologiaa ei ole aiemmin käytetty Pohjois-Savossa, joten kiinnostus kokeilua kohtaan on suurta.