Nyt se on varmaa: Makeutusaineet vanhentavat aivoja ennenaikaisesti

Brasiliassa tehty pitkäaikainen tutkimus on antanut pysäyttäviä tuloksia keinotekoisista makeutusaineista. Tutkijat seurasivat yli 12.000 aikuista kahdeksan vuoden ajan.

------

Tutkimusryhmä havaitsi, että kuusi yleistä makeutusainetta, eli aspartaami, sakariini, asesulfaami-K, erytritoli, ksylitoli ja sorbitoli olivat yhteydessä nopeampaan muistin heikkenemiseen ja ajattelukyvyn laskuun, Medical News Today raportoi.

Eniten makeutusaineita käyttäneillä aivot vanhenivat keskimäärin 1,6 vuotta nopeammin kuin vähiten käyttäneillä. Tutkimuksessa paljon käyttävien ryhmään riitti noin 190–200 milligramman annos päivässä, MedLink Neurology kertoo.

Tämä tarkoittaa yhtä light-limonadiannosta. Tutkijoiden mukaan makeutusaineet saattavat hajotessaan muodostaa yhdisteitä, jotka vahingoittavat aivosoluja tai lisäävät aivojen tulehdusta.

Erytritoli on aiemmin yhdistetty myös heikentyneeseen verenkiertoon ja kohonneeseen aivohalvausriskiin. Vaikutus näkyi selkeimmin keski-ikäisillä aikuisilla ja erityisesti diabeetikoilla.

Tutkimuksen mukaan luonnollinen makeutusaine tagatoosi oli ainoa, joka ei ollut yhteydessä aivojen toiminnan heikkenemiseen.