Kalifornian yliopiston uusi tutkimus varoittaa, että ruokateollisuudessa yleisesti käytetty soijaöljy voi altistaa lihomiselle. Kyse ei ole vain öljyn rasvapitoisuudesta. Tutkijoiden mukaan nyt on selvitetty, mitä elimistössä tapahtuu öljyn nauttimisen jälkeen.
Soijaöljyä on kaikkialla. Sitä saatetaan käyttää ravintoloissa paistorasvana ja elintarviketeollisuudessa etenkin prosessoiduissa ruoissa, kuten tietyissä margariineissa. Nyt tutkijat ovat löytäneet mahdollisen mekanismin, joka voisi selittää, miksi tiettyjen öljyjen kulutus ja liikalihavuus ovat nousseet käsi kädessä.
Soijaöljy sisältää runsaasti linolihappoa. Kun linolihappoa päätyy elimistöön liikaa, niin elimistö muuttaa sitä tulehdusta ja rasvakudoksen kertymistä aiheuttavaa yhdistettä. Tutkijoiden mukaan tämä mekanismi voi auttaa myös selittämään, miksi osa ihmisistä lihoo helposti.
Tutkijoiden mukaan kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, sisältääkö ruokavalio runsaasti linolihappoa sisältäviä kasviöljyjä. Linolihappoa sisältäviä kasviöljyjä ovat esimerkiksi auringonkukkaöljy, saksanpähkinäöljy, hamppuöljy, puuvillaöljy ja rypsiöljy.
Pelkästään soijaöljyn kulutus on kasvanut Yhdysvalloissa 10 prosenttiin väestön kaikista päivittäin nautituista kaloreista. Vaikka soijaöljy ei sisällä kolesterolia ja se on kasvipohjaista, niin tutkimuksen mukaan liiallinen linolihappo voi silti horjuttaa kehon aineenvaihduntaa ja aiheuttaa tulehdusta liiallisesti käytettynä.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten ravintola, ylipaino, ylipaino mies tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Terveys.