Christina Aguilera

Haastattelut · Stara.fi

Popin supertähtien joukkoon lukeutuva Christina Aguilera tunnetaan räväkkänä artistina, joka säväyttää musiikin lisäksi myös olemuksellaan. Viime vuoden lopulla tuottaja Jordan Bratmanin kanssa avioitunut tähti on kuitenkin kuluneen vuoden ja uuden Back To Basics -albumin myötä rauhoittunut ja aikuistunut.

– Menin viime vuonna naimisiin ja nyt minulla on uusi rakas ja uusi tyyli. Olen onnellisempi kuin koskaan, joten nyt on hyvä aika julkaista uusi levy, Christina kertoo.

Christinan vuonna 2002 julkaistu Stripped -albumi oli todellinen menestyslevy. Menestys vaati veronsa ja kuluneen neljän vuoden aikana Christina halusi antaa aikaa myös itselleen.

– Todella paljon on tapahtunut neljän vuoden aikana. Halusin ottaa pienen aikalisän, jotta voisin elää omaa elämääni kiertueiden ja markkinoinnin välillä. Olemme suunnitelleet ja nauhoittaneet uutta levyä vuoden ajan.

Levyllinen historian siipien havinaa

Uuden levyn perusajatus pohjautuu Aguileran edellisen kiertueen teemaan, eli 1900-luvun ensimmäiseen puoliskoon.

– Rakastan jazz- ja big band -tunnelmaa torvineen päivineen. Levy on yhdistelmä soulia, bluesia ja jazzia. Kuuntelin lapsena näitä vanhoja levyjä, ja niitä oli myös hauska laulaa. Uusi levyni sisältää soundeja noilta vuosikymmeniltä nykypäivään sopivassa muodossa. Levyllä koettelen omia rajojani ja se edustaa tyyliltään vanhan Hollywoodin glam-tyyliä, platinablondeja ja punaista huulipunaa.

Levyn teema on näkynyt selvästi myös Christinan ulkoisessa tyylissä, sillä hänet on kuluneen kesän aikana bongattu usein platinablondina ja kirkkaanpunaisissa huulissa. Samalla Christinan räväkkä teinityyli ja lävistykset ovat saaneet antaa tilaa aikuisemmalle Christinalle.

– Sitä voisi verrata näyttelijän työhön. Siihen kun hän valmistautuu rooliinsa. Kun nauhoitin levyäni, sukelsin syvälle siihen maailmaan, eli 1920-, 1930- ja 1940-luvuille. Sillä aikakaudella oli selvästi oma tyylinsä, johon oli helppo päästä sisään.

Myös Ain’t No Other Man -kappaleen musiikkivideossa eletään samoissa tunnelmissa. Erityisen hyvin kappaleesta erottuvat torvisoittimet, jotka on liitetty 2000-luvun taustoihin.

– Tuplalevyn ensimmäisellä levyllä on lainattu paloja vanhasta ajasta. Dj Premiere auttoi minua käyttämään oikeita soundeja. Ain’t No Other Man -kappaleessa torvet sekoitettiin nykypäivän taustoihin, mutta vanhan ajan soul- ja jazz -tunnelmat ovat säilyneet. Kakkoslevyllä kaikki on soitettu luonnollisesti ja livenä, eli lainauksia tai covereita ei ole mukana lainkaan.

Christina on omistanut levyllään kappaleet äidilleen ja tuoreelle aviomiehelleen. Mother on kiitos äidille, joka jaksoi pitää yksin huolta perheestä isän muutettua pois. Save Me From Myself on puolestaan omistettu Jordanille.

– Yritin kirjoittaa sydämestäni, mutta en halunnut tehdä kornia rakkauslaulua. Kappale kertoo tunteistani häntä kohtaan. Hän tukee ja suojelee minua omalta hulluudeltani ja epätoivoltani, Christina naurahtaa.

Kappaleessa Thank You on mukana myös fanien jättämiä ääniviestejä. Eräs kappaleen viesteistä on ylitse muiden.

– Irakissa ollut sotilas kertoo viestissään, että kappaleeni oli inspiroinut heitä ja antanut heille voimaa. Tapa, jolla hän puhui siitä saa minut yhä kyyneliin. Se on tärkeä osa tuota kappaletta.

Alastomuus kuuluu asiaan

Christina esiintyi äskettäin GQ-lehden sivuilla rohkeissa alastonkuvissa. Tunnelma kuviin oli lainattu Janet Jacksonin ja Marilyn Monroen vastaavanlaisista kuvista. Christinan mukaan alastomuus ei ollut pelkkä markkinointitempaus.

– Varmasti ne olivat joidenkin mielestä vain markkinointia, mutta minusta seksuaalisuus on osa taiteellista ilmaisuani ja minusta naisen on tärkeä tuntea seksuaalisuutensa. Se tulee aina olemaan osa minua tavalla tai toisella. Nyt kuvat edustavat levyn pin-up-tyyliä, Christina kertoo.

Christinan ja Jordanin marraskuiset häät olivat satuhäät. Vuoden seurustelleen pariskunnan ylelliset kolmipäiväiset juhlat huipentuivat teltassa suoritettuun vihkimiseen.

– En ollut koskaan tyttö, joka unelmoisi häistään. Jos joku olisi kysynyt edellisen albumini aikaan, että olenko naimisissa seuraavan levyn ilmestyessä, olisin ehdottomasti kiistänyt. Kun oikea henkilö sattuu kohdalle, niin se vain pitää tehdä.

– Häät olivat aivan upeat. Suunnittelimme häitä yhdessä ammattilaisten kanssa, mutta se oli aikamoinen tehtävä, kun tein samaan aikaan levyäni. Kaikki sujui kuitenkin hienosti.

– Koko juttu oli kuin taikaa. Siellä oli vain sata ihmistä, koska halusin pitää häät intiiminä ja pienenä tapahtumana. Erityisesti pidin toisen illan japanilaisteemasta, kun mukana oli geishoja. Kävimme häämatkallamme myös Japanissa ja rakastuimme siihen kulttuuriin.

Musiikkiala on punaisilla matoilla ja gaalailloissa silkkaa glamouria, mutta kulisseissa taistelu listojen kärkisijoista on raakaa kilpailua, jossa ei keinoja kaihdeta. Myös Christina on saanut kokea alan kovuuden.

– Viihdebisnes on rankkaa erityisesti naisille, joilla on mielipiteitä. Vielä vaikeampaa on tehdä uraa nuorena naisena miesten maailmassa, mutta en anna sen hidastaa minua. Olen oppinut matkan varrella paljon myös kantapään kautta. En kuitenkaan vaihtaisi mitään pois, koska se on kasvattanut minua ihmisenä.

Valkokankaalle, mutta ei vielä

Nykypäivänä on hyvin yleistä hyppiä viihdebisneksen eri alojen välillä. Lukuisat artistit ovat siirtyneet myös valkokankaalle. Christinakin aikoo näyttelijäksi, mutta hän haluaa odottaa oikeaa roolia.

– Elokuvat ovat kyllä mukana pitkällä tavoitelistallani. Haluan kuitenkin odottaa kunnes oikea rooli tulee kohdalle. Monet artistit päätyvät esittämään itseään, mutta minä haluan oikean roolin, joka vaatii oikeaa näyttelemistä. Ellei rooli sitten sijoitu1920-luvulle ja roolihahmo laula, Christina heittää.

25-vuotiaan Aguileran biologinen kello tikittää jo, joten uuden albumin ja siihen liittyvien kiertueiden jälkeen Christina harkitsee vakavasti aloilleen asettumista ja perheen perustamista.

– En jaksa odottaa lasten saamista, mutta ensin pitää hoitaa levyn julkaiseminen.

Haastattelun lopuksi Christina lupaa lähteä seuraavalle maailmankiertueelleen vielä tämän syksyn aikana ja kalenterissa tulee olemaan esiintymisiä myös Euroopassa.

Pekka Tuuri