Westlife

Haastattelut · Stara.fi

Irlantilainen poikabändi Westlife julkaisi juuri uuden Back Home -albuminsa. Yhtye uskoo popmusiikkin valloittavan jälleen hittilistat. Stara tapasi Westlifen Kian Eganin Lontoossa.

Kian on hilpeällä tuulella. Poikabändi Westlifen puheliain jäsen istahtaa hotellihuoneen nojatuoliin. Hän laittaa mukanaan tuomansa cola-tölkin viereensä lattialle. Egan hymyilee ystävällisesti ja alkaa puhua oma-aloitteisesti bändinsä uudesta albumista Back Home. Hän on silminnähden innoissaan levystä.

Back Home on Westlifen paras albumi viiteen vuoteen. Kaksi edellistä albumiamme Allow Us To Be Frank ja The Love Album olivat tavallaan välitöitä, koska ne koostuivat pelkästään meidän laulamista versioista muiden artistien vanhoista hiteistä. Back Homella on yhdeksän alkuperäistä laulua, Egan toteaa ylpeästi ja kurottautuu juotava-tölkkiään kohti.

Back Home -albumin ensimmäisenä singlenä julkaistu Home oli alunperin laulaja Michael Bublén debyyttihitti. Se oli Britannian soitetuimpia radiohittejä kesällä 2005. Albumin alkuperäislaulut ovat ruotsalaisten, englantilaisten ja irlantilaisten ammattilaulunkirjoittajien ja -tuottajien kuten Ramin, Per Magnussonin ja Steve Macin tuotantoa.

– Vaikka albumilla on aikaisemmilta levyiltämme tuttua Westlife-tunnelma, soundimme on päivittynyt. Uudet laulumme ovat nykyajan poppia. Albumi koostuu tuoreelta kuulostavista balladeista ja keskitempoisista lauluista, Egan kertoo Staralle.

– Rockmusiikin valtakausi on taittumassa. Popmusiikki kiinnostaa jälleen ihmisiä, ainakin Britanniassa. Take Thatin mahtava menestys hittilistoilla ja Spice Girlsin paluun aiheuttama kohu ovat siitä hyviä esimerkkejä. Leona Lewisin popballadi Bleeding Love singahti odotetusti brittisinglelistan ykköseksi. Poppia arvostetaan.

Ennätysten rikkomista

Irlannissa vuonna 1998 perustettu Westlife on Britannian kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä bändejä. Kian Egan (27), Mark Feehily (27), Shane Filan (28) ja Nicky Byrne (29) ovat saaneet tähänastisen uransa kuluessa saarivaltakunnassa jo neljätoista ykköshittiä. Ainoastaan Elvis ja The Beatles ovat saavuttaneet paremman hittisaldon. Westlifen albumeita on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 36 miljoonaa kappaletta.

Yhtyeen vahvasta menestyksestä kertoo myös se, että Spice Girls joutui siirtämään Greatest Hits -kokoelmansa julkaisua, koska muuten se olisi kilpaillut Westlifen kanssa saman viikon listaykkösestä. Spaissarit päättivät siis ottaa varman päälle ja julkaista levyn vasta viikkoa myöhemmin.

Vaikka bändin uran alusta asti soolourasta haikaillut Brian McFadden jätti Westlifen vuonna 2004, yhtyeen suosio on pysynyt vuodesta toiseen huipussaan. Poikabändi Boyzone hajosi seitsemän menestysvuoden jälkeen. Five-bändin suosiota kesti vain nelisen vuotta. Kian Eganilla ja hänen bändikavereillaan ei ole suunnitelmia tai edes haaveita soolotähteydestä.

– Olemme tyytyväisiä yhdessä ansaitsemiimme tuloksiin. Ymmärrämme pystyvämme saavuttamaan neljästään suurempia asioita kuin yksin. Westlife on aina ollut ja tulee olemaan yhteistyön summa. Olemme ylpeitä erinomaisesta yhteishengestämme.

– Brian on edelleenkin meille läheinen ihminen. Hän on eräänlainen serkkumme. Kun olemme samassa huoneessa, puhumme Brianin kanssa kuin hän olisi edelleenkin bändissämme. Olemme hyviä ystäviä, välillämme ei ole minkäänlaista kateutta. Brian on tyytyväinen soolouraansa ja laulunkirjoitustyöhönsä.

– Mietiskelen usein, mitä minä voisin tai haluaisin tehdä bändimme hajottua. Minulla ei ole aavistustakaan, millaista elämäni voisi olla Westlifen jälkeen. Elämäntyylini tulee varmasti ainakin olemaan huomattavasti rauhallisempaa. Se on pelkästään hyvä asia, Egan naurahtaa.

Miljoonatulojen sijoittelua

Irlannissa syntyneen Kian Eganin tulevaisuus saattaisi olla yritysmaailmassa. Hän on avannut entiseen kotikaupunkiinsa Sligoon mehubaarin. Näyttelijä-tyttöystävä Jodi Albertin kanssa Lontooseen kotiutuneen Eganin toisena vaihtoehtonaan voisi olla varhaiseläkkeelle jääminen. Westlife-pojat ovat ansainneet lauluillaan miljoonaomaisuuden.

– Mehubaari sai alkunsa hetken mielijohteesta. Istuskelin erään surffariystäväni kanssa hiekkarannalla. Mietiskelimme, mitä voisimme juoda janoomme. Tarjolla oli kaikenlaisia virvoitusjuomia ja alkoholijuomia sekä jäätelöitä ja hampurilaisia. Minä olisin halunnut mehun.

– Ryhdyimme tuumasta toimeen ja perustimme yhdessä rannalle mehukioskin. Se menestyi todella hyvin. Ihmiset olivat innoissaan terveellisestä vaihtoehdosta. Olemme pienyrittäjiä. Mehutuloilla ei pääse kuitenkaan rikastumaan, Kian toteaa Staralle.

– Onneksi Westlife on jo tuottanut meille kaikille mukavan perusomaisuuden. En olisi saavuttanut vajaassa kymmenessä vuodessa samanlaisia tuloja, vaikka olisi opiskellut lakia yliopistossa. Opiskelujen keskeyttäminen ei enää huolestuta minua. Voisin saada isomman omaisuuden vain lottovoitolla.

– Olemme sijoittaneet tulomme lähinnä yrityksiin ja kiinteistöihin. Minä olen ostanut itselleni ja vanhemmilleni asunnot. Rahaa on kulunut myös autoihin ja tauluihin. Kerään taidetta ja surffilautoja. Minulla on ainakin parikymmentä lautaa.

Jouni Leinonen

Lontoo