Keira Knightley

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi Domino -elokuvan tähden Keira Knightleyn Lontoossa. Elokuvamaailman uusi supertähti kertoo haastattelussa toivovansa jatkossa yllättäviä elokuvarooleja.

Keira Knightley kertoo myös palkkionmetsästäjä Domino Harveyn epätavanomaisesta elämästä ja siihen perustuvasta Domino -toimintaelokuvastaan.

Keira Knightley, 20, on Britannian vaatimattomimpia, kauneimpia ja lahjakkaimpia näyttelijöitä. Hänen uransa on ollut jatkuvassa nousussa vuonna 2002 ensi-iltansa saaneesta Parempi kuin Beckham -läpimurtoelokuvastaan lähtien.

Muun muassa The Pirates Of The Caribbean, Love Actually, Kuningas Arthur, Sidottu ja Pride And Prejudice -elokuvissa näytellyt Knightley tekee vakuuttavan roolityön myös uudessa Tony Scottin ohjaamassa Domino-nimisessä elokuvassaan.

Domino oli henkilökohtaisia suosikkielokuvaprojektejani. Tony kasvatteli innostustani elokuvasuunnitelmillaan jo pari vuotta ennen kuvausten alkua. Hän muokkasi käsikirjoituksesta juuri minulle sopivan kokonaisuuden, kuvankaunis Keira kertoi Staralle.

– Sain Dominoa näytellessäni mahdollisuuden tulkita täysin aikaisemmista rooleistani poikkeavan osan. Haluaisin esittää mahdollisimman yllättäviä rooleja, Knightley mietiskelee.

Domino -elokuva kertoo lontoolaisesta keskiluokkaisesta tytöstä, josta tulee losangelesilainen palkkionmetsästäjä. Keira Knightley esittää toimintaelokuvan nimiroolin. Nimekkäiden näyttelijöiden tähdittämässä elokuvassa näyttelevät myös muun muassa Mickey Rourke, Christopher Walken, Mena Suvari, Lucy Liu, Jacqueline Bisset ja Macy Gray.

– Toimintaroolin tulkitsemisessa on useita erilaisia haasteita kuin vaikkapa draamaroolin esittämisessä. Aseiden käyttö osoittautui Domino -roolin suurimmaksi ja vaikeimmaksi osaksi. Oletin pystyväni hallitsemaan esimerkiksi kivääriä yhtä luonollisesti kuin aikaisemmissa elokuvissani puukkoja ja miekkoja, mutta se osoittautuikin jo pelkästään voimakkuutensa takia huomattavasti vaativammaksi tehtäväksi.

– Kun valmistauduin kohtaukseen, jossa minun oli ammuttava samanaikaisesti kahdella konekiväärillä, jähmetyin kauhusta paikalleni ja purskahdin itkuun. Pelkäsin aseita. Pystyin käyttämään kivääreitä vasta, kun aloin Tonyn neuvon mukaisesti huutaa kurkku suorana. Hylsyt vain singahtelivat seinille. Yksi niistä kimmahti iholleni ja jätti kipeän palohaavan, Keira paljastaa.

Luova tarinankertoja

Tositapahtumiin perustuvan elokuvan päähahmo Domino Harvey oli mielenkiintoinen ihminen, jonka elämä oli lähes jatkuvaa vastoinkäymistä ja kamppailua selviämisestä.

Domino syntyi Room At The Top -elokuvastaan (1959) Oscar-ehdokkuuden voittaneen toisessa avioliitossaan eläneen näyttelijä Laurence Harveyn ja Vogue-valokuvamalli Paulene Stonen kolmisen vuotta kestäneestä salasuhteesta vuonna 1969. Eronsa jälkeen Stonen kanssa avioitunut Harvey menehtyi vatsasyöpään vuonna 1973, ja Domino peri isältään merkittävän omaisuuden.

Kun Paulene Stone avioitui Hard Rock Cafe -ravintolaketjun omistaja Peter Mortonin kanssa ja muutti Hollywoodiin vuonna 1985, teini-ikäinen Domino jatkoi opiskelujaan lontoolaisissa yksityiskouluissa. Yksinäisyydestään ja huumeongelmistaan kärsinyt Domino erotettiin neljästä koulusta.

Notting Hillin epämääräisimmällä asuinalueella asuneen yksityisyrittäjän urasta haaveilleen Dominon johtamassa klubissa järjestettiin ensimmäisiä dance-musiikkiin erikoistuneita teematapahtumia. Hän myös myi suunnittelemiaan T-paitojaan Kensingtonin markkinoilla.

Vanhempiensa pitkän ja komean olemuksen perinyt Domino työskenteli omien sanojensa mukaan Ford-mallitoimiston valokuvamallina ja opiskeli näyttelemistä Lee Strasberg Studio -draamakoulussa, mutta hänen työ- ja opiskelukokemuksistaan ei ole itse yrityksissä minkäänlaista tietoa. Domino oli luova tarinankertoja.

– Tapasin Dominon useita kertoja elokuvamme kuvauksissa. Hänen kertomuksensa olivat aina mielenkiintoisia, vaikka ne tuntuivatkin joskus hieman liioitelluilta, Knightey muistelee.

Palkkionmetsästys kutsumusammattina

Domino muutti vuonna 1989 äitinsä luokse Hollywood Hillsiin, jossa hän keskittyi huumeongelmansa kukistamiseen. Hän yritti aloittaa uuden elämän kolme vuotta myöhemmin San Diegossa, jossa hän työskenteli karjatila-apulaisena ja palomiehenä. Domino innostui farmeilla työskennellessään aseista ja ampumaharrastuksesta.

Palomiehen uraa suunnitellut Domino palasi Los Angelesiin vuonna 1994, mutta häntä ei hyväksytty huumetaustansa takia palolaitosten palvelukseen. Domino suoritti kunnianhimoisesti useita lääkintäteknikkokursseja, mutta hän ei saanut ensimmäistäkään avustavan sairaanhoitajan työpaikkaa.

Domino päätti ryhtyä palkkionmetsästäjäksi, kun hän sattui näkemään ilmoituksen 300 dollaria maksavasta kahden viikon pikakurssista. Domino alkoi etsiä metsästäjäpartnerinsa Ed Martinezin kanssa pikkurikollisia, huumekauppiaita ja murhaajia.

– Palkkionmetsästys oli Dominon kutsumusammatti. Hän nautti työnsä antamasta hengenvaarallisen uhkaavasta jännityksestä. Domino oli alansa todellisia ammattilaisia, Knightley toteaa ylpeänä.

Epäselvät kuolinsyyt

Ujoudestaan kärsinyt biseksuaalinen Domino kamppaili edelleenkin heroiini- ja kokaiiniongelmiensa kanssa. Hän hakeutui äitinsä painostamana katkaisuhoitoon Hawaiille vuonna 1997. Domino palasi kolme vuotta myöhemmin Los Angelesiin ja alkoi opiskella UCLA:ssa tietokonegrafiikkaa. Hän myös työskenteli DJ:nä Hollywoodin julkkisklubeilla.

Palkkionmetsästäjän työhönsä paluuta suunnitellut Domino pidätettiin huumeiden hallussapidosta ja myymisestä toukokuussa 2005. Syytteensä kieltänyt Domino määrättiin miljoonan dollarin takuusummaa vastaan odottamaan oikeudenkäyntiään kotiarestissa.

Domino Harvey, 35, kutsui muutamat ystävänsä Hollywoodin kotiinsa illalla 27. kesäkuuta 2005. Perhetuttava löysi tajuttoman palkkionmetsästäjän kylpyammeestaan kello 23.00 jälkeen. Dominon kuolinolosuhteet ja -syyt ovat edelleenkin epäselvät.

– Uskoisin huumeiden käytön lopultakin koituneen Dominon kohtaloksi. Hänen kuolinsyynsä selviää ennemmin tai myöhemmin. Domino oli joka tapauksessa monin tavoin mielenkiintoinen ihminen, Knightley painottaa.

Teksti: Jouni Leinonen

Lontoo