Nettimusiikin kasvu kiihtyi entisestään

Viihdeuutiset · Stara.fi

Internetin musiikkikaupoista ostetun musiikin määrä kasvoi vuonna 2005 moninkertaiseksi, kertoi Nielsen Soundscan-tutkimus. MP3-soittimien myynnin lisääntymisen myötä myös ns. laillisen musiikin latausmäärät kasvoivat siis rytinällä.

Vuodesta 2006 tulee varmasti myös hurjan kasvun vuosi, vaikka Suomessa tuore tekijänoikeuslaki ei kriminalisoinut verkon kautta tapahtuvaa “piraattilataamista”.

Verkkokaupoista ostettu musiikki edustaa vain murto-osaa internetin kautta ladatusta musiikista, mutta uuden lain myötä vertaisverkkojen osuus tulee lisääntymään huomattavasti entisestään.

Levymyynnin puolella on odotettavissa hienoista laskua, mikäli kuluttajat boikotoivat myös jatkossa kopiosuojattuja cd-levyjä tai jättävät taannoisen suojausskandaalin takia levyt kokonaan ostamatta peläten niiden aiheuttavan tietoturvauhkia.

Joulumarkkinoiden kuumimpia tuotteita olivat MP3-soittimet, ja joulun jälkeinen viikko oli historian paras verkkomusiikin myyntiviikko, kun viikon aikana myytiin maailmalla yhteensä 20 miljoonaa kappaletta. Suurin musiikin verkkokauppias oli odotetusti Applen iTunes.

Nielsen Soundscanin mukaan vuositasolla kasvua edellisvuoteen oli noin 150 prosenttia.