Matti

Elokuvat · Stara.fi

Suuren suomalaisen, maailman parhaan mäkihyppääjä Matti Nykäsen, elämästä kertova Matti -elokuva on alkaneen vuoden leffatapaus. Oikeaan Nykäseen on jokaisella suomalaisella jonkinlainen side, ja siksi elokuva tulee nostattamaan varmasti paljon tunteita.

Aleksi Mäkelän ohjaama draamaelokuva kuvaa Matti Nykäsen (Jasper Pääkkönen) elämää palvotusta urheilutähdestä juorulehtien heittopussiksi. Elokuva on samalla surullinen tarina siitä, kuinka nopeasti huipulta voi vajota todella alas. Leffan jälkeen päällimmäinen tunne olikin myötähäpeä ja jopa suru todellisen Nykäsen koettelemuksista.

Elokuva on siis fiktiota, mutta tekijöiden mukaan kaikki sen tapahtumat liittyvät jollain tavalla todellisuuteen. Tapahtumapaikkoja ja -aikoja on muutettu, mutta pääosin elokuva lähentelee totuutta. Ja se totuus iskee yhä päin kasvoja, vaikka elokuvan esikuvasta on kirjoitettu satojatuhansia palstamillejä viime vuosien aikana.

Elokuvassa Nykäsen elämää värittävät urheilun lisäksi alkoholi, raivokohtaukset ja värikkäät naissuhteet. Hänen ystävänsä Nikke (Peter Franzen) saa ylipuhuttua Matin ongelmiin toisensa jälkeen eläen itse Matin siivellä.

Elokuva alkaa esipuheella, joka tuntuu hieman kornilta ja irralliselta. Muutenkin elokuvan alkupuoli koostuu irrallisista kohtauksista, joiden väleissä viljellään hieman väkinäisesti Matin kuuluisia sloganeita. Myös aikajanalla hypitään kuin Nykänen parhaina päivinään – turhan pitkiä loikkia.

Varsinainen juoni pääsee alkamaan vasta puolivälissä, jolloin kollaasista irtonaisia kohtauksia alkaa muodostaa jo hieman selvempi tarina. Tunnelma tiivistyy tosin loppua kohti. Elokuvan paras osio onkin Matin artistiurasta kertova pätkä.

Matin harjoittelukauden Rocky-tyylinen montaasi on loistava veto Europen Final Countdownin soidessa taustalla. Elokuvan musiikki on valittu osuvasti myös muualla elokuvassa.

Elokuvan puvustus ansaitsee erityismaininnan. Kasarityylinen vaatetus ja naisten ns. finnair-kampaukset näyttävät mainioilta. Jasper Pääkkönen on varmasti paras mahdollinen valinta Nykäsen rooliin. Pääkkösen suorituksessa häiritsee vain äänensävyn sähköistyminen kuuluisien sitaattien kohdalla. Mervi Tapolaan perustuvan Mirvan roolissa nähtävä Elina Knihtilä on aivan upea.

Matti kuuluu jokaisen suomalaisen leffalistalle siinä missä Talvisotakin. Se käyköön löyhän historiantunnin lisäksi myös esimerkkinä elämän ennalta-arvaamattomuudesta.

Genre: Draama (K11)Ohjaaja: Aleksi MäkeläPääosissa: Jasper Pääkkönen, Peter Franzén, Elina Hietala, Juha Veijonen, Elina Knihtilä, Jope Ruonansuu, Kari Hietalahti, Jani Volanen, Jussi Lampi, Teemu Aromaa, Toni Wahlström, Andreas Af EnehielmKesto: 2h 21minEnsi-ilta: 13.1.2006

Pisteet 4/5