Tyttö sinä olet tähti voitti Norjassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Norjan Amanda-elokuvapalkintogaalassa Haugesundissa jaettiin myöhään perjantai-iltana parhaan pohjoismaisen esikoiselokuvan palkinto. Sen voitti Dome Karukoski ohjaamallaan elokuvalla Tyttö sinä olet tähti. Palkinnon jakoi kulttuuriministeri Trond Giske.

– Meinasin pyörtyä lavalle. Suutelin Norjan kulttuuriministeriä suorassa lähetyksessä, kommentoi onnellinen taiteilija Norjasta.

Palkintoon sisältyi Amanda-pokaalin lisäksi 50.000 norjan kruunun rahapalkinto, jonka ovat lahjoittaneet Norjan SF ja Canal+. Valmistautumaton ohjaaja totesi sekavassa puheessaan, että palkinto tuli tavallaan Norjaan, koska hänen äitinsä on aina haaveillut norjalaisesta miehestä.

– Tämä oli todennäköisesti elämäni ainoa tilaisuus voittaa Norjan ”Jussi-palkinto” ja se osui kohdalle, Dome Karukoski kommentoi.

– Karukoski kehittelee parhaillaan seuraavaa pitkää elokuvaansa. Palkinnolla voi olla iso merkitys sen pohjoismaisen osarahoituksen hankkimisessa, uskoo elokuvan tuottaja Aleksi Bardy Helsinki–filmi Oy:stä.

Suomessa hyvän arvostelu- ja yleisövastaanoton saanut Tyttö sinä olet tähti on muodostunut useiden elokuvafestivaalien suosikiksi. Festivaaliputken avasi arvostettu New Yorkin Tribeca Film Festival, jonka jälkeen kysyntä on ollut niin tiivistä, että elokuvasta on jouduttu ottamaan kolme englanniksi tekstitettyä kopiota tavanomaisen yhden sijaan.

Pohjoismaita ja Saksaa koskevat levitysneuvottelut ovat parhaillaan loppusuoralla.

Tyttö sinä olet tähti perustuu Pekko Pesosen käsikirjoitukseen ja siinä esiintyvät mm. Pamela Tola, Samuli Vauramo, Eero Milonoff ja Joonas Saartamo. Elokuvan musiikin on säveltänyt Jukka Immonen, joka palkittiin työstään myös Jussi-patsaalla.