Simon Cowell

Haastattelut · Stara.fi

American Idol televisiosarjan ilkeää tuomaria, Simon Cowellia, ei ole helppoa lähestyä. Stara tapasi kuuluisan televisiotuomarin FOX -televisiokanavan juhlissa, jossa savukkeiden väliin Simon kertoi American Idolista ja ennen kaikkea kilpailijoiden mahdollisuuksista menestyä tulevaisuudessa.

American Idol on televisiosarja, joka saa enemmän huomiota ja enemmän ääniä kuin Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Tähän mennessä sarjasta ovat nousseet tähdiksi esimerkiksi Kelly Clarkson, Clay Aiken ja Carrie Underwood. Huolimatta sarjan suosiosta, tuomari Simon Cowell kuitenkin uskoo, ettei kilpailu ole tarpeeksi vahva pohja luoda uraa. Hän toistaa tuota ajatusta uudelleen ja uudelleen.

– Ihmiset usein ajattelevat, että päästessään finaaliin heillä on menolippu kuuluisuuteen. Asiahan ei tietenkään ole niin yksinkertainen. Joka vuosi löydetään ehkä kaksi mahtavaa artistia 100.000 kilpailijan joukosta. Todennäköisyys ei siis ole kovinkaan hyvä, Cowell kertoo Staralle.

Simon Cowell väittää myös, että hän voi etukäteen arvata kuka menestyy. Kysyttäessä kenet Simon Cowell olisi ottanut levyttämään, hän kuitenkin pohtii pitkään.

– Tiesimme aina että finalisteista Clay Aiken oli se, joka myisi levyjä. Minulla ei ole ongelmia vain yhden ihmisen levytyssopimuksen solmimisesta, ja olenkin sitä mieltä, että sopimuksen saajan tulisi aina olla kilpailun voittaja. En odotakaan löytäväni enempää.

Pääsykoelaulut ovat suosituin osa koko televisiosarjasta. Cowellin mukaan ensimmäisenä pudotetaan huomionkipeät osallistujat.

– Niin, jos olet paikalla vain päästäksesi televisioon, heitämme sinut ulos saman tien. Toimimme niin esimerkiksi vapaudenpatsaaksi pukeutuneen tyypin kanssa. Herää aina kysymys, miksi? Sehän on typerää. Heti kun patsas alkoi laulaa, käskin hänen lopettaa. Sellainen käytös huutaa “Haluan televisioon!”, ja me vastaamme aina, “Ei”.

Simon ei ole huolissaan osallistujien loukkaamisesta. Neljän vuoden jälkeen ei pitäisi enää olla yllättävää, ettei häneltä saa kohteliaisuuksia.

– Keskustelen aina kilpailijoiden kanssa ennen kuin aloitamme. Kerron heille, että monet tulevat pettymään. Jos et pidä kritiikistä, on parempi poistua heti. Kukaan ei koskaan lähde.

Musiikkituottajana, Cowellin vastuulla on ollut tuottaa suuria bändejä, kuten Il Divoa ja irlantilainen poikabändi Westlifea. He eivät kuitenkaan saa samanlaista kohtelua kuin television kilpailijat.

– Ei nyt ihan. Westlife myy ihan liikaa levyjä, että voisin kritisoida heitä, Cowell nauraa.

Carita RizzoLos Angeles