Sugababes

Haastattelut · Stara.fi

Sugababes on 2000-luvun menestyksekkäin brittiläinen tyttöyhtye. Singlelistan huipulle jo neljä kertaa noussut tyttötrio on ylittänyt Top 10 -hittiensä lukumäärällä jopa Spice Girlsin ja Destiny’s Childin saavutukset. Sugababesin singlejä on ostettu yli kaksi miljoonaa kappaletta, ja albumimyynti on puolestaan ylittänyt viiden miljoonan rajapyykin.

Stara tapasi Sugababesit Lontoossa. Perustajajäsen Keisha Buchanan kertoi olevansa yllättynyt trion kestosuosiosta.

– Kun perustimme Sugababesin, haaveilimme muutaman vuoden kestävästä menestyksestä. Popartistien urahan jää useimmissa tapauksissa lyhyeksi. Useimmat kanssamme samoihin aikoihin debyyttialbuminsa julkaisseet poptähdet on jo unohdettu, joten suosiomme jatkuva kasvu on lähes uskomaton yllätys. Ihmiset tuntuvat todellakin nauttivan musiikistamme, Keisha iloitsee.

Keisha Buchanan, Heidi Range ja Amele Berrabah erottuvat kilpailevista artisteista särmikkäiden poplaulujensa ansiosta. Sugababes on saanut mielenkiintoisen ja yllättävän popbändin maineen. Heidän hittinsä Overload, Freak Like Me, Round Round, Hole In The Head ja Push The Button kuulostavat selkeästi erilaisilta poplauluilta.

– Singlemme erottuvat toisistaan, koska tavoitteenamme on aina kirjoittaa edellisestä hitistämme mahdollisimman paljon erilaiselta kuulostavia lauluja. Musiikkimakumme muuttuu jatkuvasti, Heidi kertoo.

– Koska kehittelemme jatkuvasti työskentelytapojamme, laulujemme kirjoittaminen tuntuu mielenkiintoiselta ja jännittävältä puuhastelulta. Jos loisimme musiikkiamme jonkinlaisen kaavan mukaan, luovuutemme kuolisi nopeasti, Keisha miettii.

– Vaihtelevalta ja yllättävältä kuulostava musiikki ylläpitää ihmisten mielenkiintoa. Se on pitkään kestävän uran perusedellytys. Kukapa haluaisi kuulla tai ostaa saman laulun uudestaan ja uudestaan, Amele puolestaan kertoo.

Arvostettu tyttöbändi

Sugababes on onnistunut saamaan itselleen arvostetun tyttöbändin maineen, koska he työstävät musiikkiaan yhteistyössä arvostettujen laulunkirjoittajien ja tuottajien kanssa. Tytöt ovat kirjoittaneet lauluja muun muassa huipputuottaja Dallas Austinin kanssa, joka on tehtaillut hittisinglejä Madonnalle, Pinkille ja Gwen Stefanille. He ovat luoneet musiikkia myös Kylie Minoguelle lauluja kirjoittaneen Cathy Dennisin ja Britney Spearsille hittejä tuottaneen Guy Sigsworthin kanssa.

– Nautimme tiimityöskentelystä. Yhteistyökumppaniemme erilaiset työskentelytavat ja mielipiteet tuottavat mielenkiintoisen ja tuoreelta kuulostavan lopputuloksen. Vaikka meillä on asioista vahvat omat mielipiteet, yhteistyömme sujuu yleensä suuremmitta ongelmitta, Keisha sanoo.

– Olemme vahvimmillamme sanoitusten kirjoittajina. Suunnittelemme kolmestaan laulujen perusidean. Sen jälkeen kehittelemme ideoita itsenäisesti tahoillamme, esimerkiksi kirjoitamme kukin yhden säkeistön. Lopuksi yhdistelemme näkemyksemme yhtenäiseksi lauluksi, Heidi kuvailee yhtyeen työskentelytapaa.

– Omista elämänkokemuksista kirjoitettujen laulujen esittäminen antaa suurimman mielihyvän tunteen. Omakohtaisiin sanoituksiin on helpointa eläytyä, Amele lisää.

Neljä studioalbumia – One Touch, Angels With Dirty Faces, Three ja Taller In More Ways – julkaissut Sugababes sekoittelee lauluissaan monipuolisia musiikkityylivaikutteita. He hyödyntävät ennakkoluulottomasti musiikillisia ideoita niin r&b:stä ja reggaesta kuin vaikkapa hip-hopista, rockista ja soulista.

– Koska olemme viettäneet lapsuutemme hyvinkin erilaisissa ympäristöissä, musiikkimakumme ja -tottumuksemme ovat vanhempiemme ja ystäviemme ansiosta varsin erilaiset. Siitä on suurta hyötyä laulujen kirjoittamisessa, Keisha valottaa Staralle.

Jännittävää poptähtielämää

Sugababesia on koeteltu kahdeksan toimintavuotensa kuluessa useilla miehistönvaihdoksilla. Koulukaverit Keisha Buchanan ja Mutya Buena perustivat Sugababesin vuonna 1998. Levy-yhtiö London Recordsin edustajat kiinnittivät trion päälaulajaksi Siobhan Donaghyn. Hän kuitenkin erosi ryhmästä debyyttialbumin ilmestymisen jälkeen, koska skandaalilehtien mukaan Keisha ja Mutya liittoutuivat häntä vastaan.

– Olimme mainoskiertueella Japanissa. Siobhanin piti mennä kesken haastattelun naistenhuoneeseen. Kuulimme vasta muutaman tunnin kuluttua manageriltamme, että hän olikin ottanut taksin lentokentälle ja palannut Englantiin. Olimme shokissa, tilanne tuntui epätodelliselta. En vieläkään ymmärrä, miksi hän lähti bändistä sanaakaan sanomatta. Emme ole nähneet häntä tapahtuman jälkeen, Keisha ihmettelee.

Vaikka London Records irtisanoi Sugababesin levytyssopimuksen, Keisha ja Mutya jatkoivat laulajanuraansa. He palkkasivat kolmanneksi jäsenekseen Atomic Kitten -yhtyeestä tutun Heidi Rangen ja allekirjoittivat sopimuksen Island Records -yhtiön kanssa.

Mutya päätti yllättäen viime vuonna erota Sugababesista. Hän on nyt keskittynyt esikoislapsensa kasvattamiseen ja soolouransa suunnitteluun. Mutya laulaa George Michaelin uudella singlellä This Is Not Real Love. Hänen debyyttisooloalbuminsa ilmestyy ensi vuonna. Mutyan tilalle otettiin Amele Berrabah.

– Mutya halusi elämäänsä vaihtelua. Toivomme hänelle parasta onnea, Keisha kertoo.

– Sugababesin jäsenyys oli minulle aluksi suuri shokki. Minusta tuli kirjaimellisesti yhdessä yössä poptähti. Yritin saada epätoivoisesti levytyssopimusta, seuraavana päivänä olin osa maani suosituinta popbändiä. Olen jo kuitenkin tottunut elämään Sugababena. Rakastan jokaista jännittävän poptähtielämäni minuuttia, Amele iloitsee.

Jouni Leinonen

Lontoo