Aurinkomyrsky

Elokuvat · Stara.fi

Ruotsalainen elokuva on yllättänyt viime vuosien aikana positiivisesti lähes joka kerta. Niin nytkin. Aurinkomyrsky on tiivistunnelmainen trilleri, joka pitää katsojan otteessaan viimeiseen kohtaukseen saakka. Ja oikeastaan vielä senkin jälkeen.

Talviset Kiirunan maisemat ja revontulet toimivat upeana näyttämönä syvästi uskonnollisvaikutteisessa jännärissä, jossa vähintäänkin erikoisen hihhuliseurakunnan pastori murhataan epäselvissä olosuhteissa. Kaikki viittaa rituaalimurhaan, ja tapauksesta pidätetään pian surmatun sisko ja kahden lapsen äiti Sanna. Hän on kuitenkin ehtinyt kutsua hätiin lapsuudenystävänsä Rebeckan (Isabella Scorupco), joka ryhtyy selvittämään kohtalokkaan illan tapahtumia.

Entisen kotikaupungin tapahtumat alkavat pian avautua kaikessa sekavuudessaan, kun Rebecca huomaa uskonlahkon pitävän kokonaista kaupunkia tiukasti otteessaan. Entisen poikaystävän surma tuntuu täysin mahdottomalta selvittää lahkolaisten painostuksessa.

Åsa Karlssonin kirjaan perustuva tarina on erittäin onnistunut. Tarina on kuin suuri umpisolmu, joka aukeaa nautittavan hitaasti ja pitää intensitettiä yllä koko elokuvan ajan. Ohjaaja herkuttelee Pohjois-Ruotsin maisemilla hyvin, mutta ehkä hieman liiankin kanssa. Ainoa varsinainen puute löytyy lavastuksesta, joka ei vastaa elokuvan tarinaa. Päätähdet – erityisesti aina niin upea Isabella Scorupco – ovat luontevia ja uskottavia.

Kokonaisuutena Aurinkomyrsky on onnistunut jännityselokuva, joka tarjoilee myös draamaa onnettoman perhekohtalon myötä. Leffa ei jää millään osa-alueella amerikkalaisten vastaaville rainoille.

Genre: Draama / jännitysOhjaus: Leif LindblomPääosissa: Isabella Scorupco, Mikael Persbrandt, Jakob Eklund, Krister Henriksson, Suzanne Reuter, Lena B Eriksson, Maria Sundbom, Antti ReiniEnsi-ilta: 11.1.2008Kesto: 1:45

Pisteet 4/5