Tekijänoikeusjärjestö huijasi piratismiluvuillaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tekijänoikeusjärjestöjen tuottamien piratismitutkimuksten luotettavuutta on kyseenalaistettu jo useiden vuosien ajan, ja nyt elokuvayhtiöitä edustava Motion Picture Association Of America, eli MPAA, on jäänyt niin sanotusti rysän päältä kiinni. Järjestö on esittänyt tutkimustuloksissaan huimasti liioilteltuja lukuja piratismin tilasta.

MPAA on painostanut yliopistojen lisäksi jopa Yhdysvaltojen kongressia vuonna 2005 teetetyllä tutkimuksellaan, jonka mukaan 44 prosenttia laittoman kopioinnin aiheuttamista tappioista on peräisin yliopisto-opiskelijoiden laittomasta kopioinnista. Nyt on paljastunut, että kyseiset opiskelijat aiheuttavatkin todellisuudessa korkeintaan 15 prosenttia tappioista, joten MPAA liioitteli asiaa kolminkertaisesti, uutistoimisto AP kertoi eilen.

Tekijänoikeusjärjestö on pahoitellut virheellisiä lukuja ja luvannut tutkia asian. Ensimmäisenä syyttävä sormi osoitettiin tutkimuksen toteuttaneen yhtiön suuntaan. MPAA tosin korostaa, että myös 15 prosentin lukema on erittän huomattava, sillä se on arvoltaan noin 250 miljoonaa dollaria vuodessa.