Iina Kuustonen

Haastattelut · Stara.fi

Äskettäin valkokankaille päätyneessä kotimaisessa 8 päivää ensi-iltaan -elokuvassa ensimmäisen suuremman elokuvaroolinsa tekevä Iina Kuustonen on nousemassa vauhdilla tähtinäyttelijäksi. Stara tapasi nuoren lupauksen elokuvan lehdistönäytöksessä.

8 päivää ensi-iltaan -elokuvassa Iina näyttelee Nooraa, jolla on tärkeä sivurooli Romeo ja Julia -näytelmän naispääosassa. Ikävän onnettomuuden takia hän joutuu kuitenkin luovuttamaan pääroolinsa teatterin kuiskaajalle Vilmalle (Laura Birn). Elokuvassa siis näyttelijä näyttelee näyttelijää. Kuustonen oli tyytyväinen lopputulokseen.

– Hyvältä se näytti ja yllättävän rento oli katsoa. Itkin ja nauroin saman elokuvan aikana, mikä on aika hyvä saldo mun mielestä. Vähän kädetkin tärisivät, täytyy myöntää, Iina naurahtaa haastattelun aluksi.

Jännitystä myös kulissien takana

Iina Kuustonen sai tehdä ensimmäisen suuremman elokuvaroolinsa mainion työryhmän kanssa, mikä luonnollisesti helpotti projektin läpiviemistä.

– Sitä oli tosi hauska tehdä, kun oli niin mahtava porukka. Se auttoi, että ihmiset tunsivat toisiaan jo vähän etukäteen, niin oli helppo tulla siihen uutena mukaan. Meillä oli hieno ohjaaja, joka antoi luottamusta. Ja upeita vastanäyttelijöitä, joilta oppi paljon, Kuustonen kiittelee tiimiä.

Mieleenpainuvin hetki kuvauksissa oli elokuvan tarinan kannalta ratkaiseva kohtaus, jossa Iinan roolihahmo putoaa usean metrin matkan permannolle ja katkaisee rytäkässä jalkansa.

– Mulle isoin juttu oli semmoinen kohta missä hyppään sieltä parvelta. Mulla on aika paha korkean paikan kammo ja mä hyppäsin oikeasti valjailla seitsemästä ja puolesta metristä, Iina Kuustonen muistelee.

– Mun sydän hakkasi niin paljon ja kädet tärisi niin, etten meinannut pystyä pitämään viinilasia kädessä, kun mä pelkäsin että se tippuu. Sit yritin vielä replikoida siihen päälle, niin se oli ainakin mulle sellainen itsensä ylittämisen paikka, että sen mä tuun muistamaan.

Monipuolinen ura jo kouluaikana

Elokuvan päätähdet Mikko Leppilampi ja Laura Birn ovat opiskelleet Teatterikorkeakoulussa, jossa Iina yhä opiskelee, joten leffan päärooleissa nähtävien tähtien koulutausta on pitkälti samanlainen. Iina Kuustonen odottaa tosin vielä valmistumistaan tuosta tunnetusta opinahjosta.

– Mä oon vielä kolmannella, eli puolessavälissä, ja valmistun kandiksi tänä keväänä. Sitten on vielä kaksi maisterivuotta.

Vaikka koulu on vielä kesken, on Iina Kuustonen ehtinyt tehdä urallaan jo monenlaisia rooleja niin televisiossa kuin valkokankaallakin. Meriittilistalla on esimerkiksi roolit elokuvissa FC Venus ja Sanaton sopimus sekä televisiosarjassa Kultainen noutaja. Hänen uravalintansa oli selvä jo pikkulapsena.

– Mä olen aina halunnut olla näyttelijä. Tai pienenä mä toivoin olevani näyttelijä-laulaja-tanssija, mikä onkin ollut mahtavaa, sillä siitä unelmasta ei ole tarvinnut luopua. Olen koulussa saanut tehdä niitä kaikkia. On ollut todella hienoa ja hauskaa, että olen päässyt tekemään koulun ohessa myös töitä, Iina Kuustonen kertoo.

Staran saamien tietojen mukaan Iina on kokeillut kymmenen vuotta sitten myös levyttävän laulajan uraa yhdessä siskonsa Minkan kanssa. Kyseessä oli siskosten isän Mikko Kuustosen työstämät kappaleet Anorakkitakki ja Tähteni, joista Iina lauloi jälkimmäisen.

Taiteilijaperheestä tuntumaa julkisuuteen

Iina on siis tunnetun taiteilijaperheen lapsi. Hänen isänsä on laulaja-muusikko Mikko Kuustonen ja pikkusisko on näyttelijä Minka Kuustonen. Siten Iina on pienestä pitäen tiennyt mitä julkinen viihdeura voisi tuoda tullessaan. Lapsuuden odotukset ovatkin ainakin osittain toteutuneet.

– Isä on muusikko ja minä olen näyttelijä, joten ne ovat kuitenkin aika erilaiset työt. On niissä varmaan jotain samaa, mutta ehkä voisi sanoa että tämä on vastannut toiveita.

Monet kotimaiset näyttelijät poseeraavat nykyisin lähinnä juorulehtien sivuilla ja esittelevät lukijoille auliisti vaatekaappejaan, mutta elokuvissa tai teatterin lavalla heitä ei kuitenkaan usein nähdä. Iina pyrkii välttämään tämänkaltaista pintajulkisuutta ainakin yksityiselämänsä suhteen.

– Kyllä mä haluaisin pitää yksityiselämäni jotenkin erossa tästä. Opettaja sanoi hyvin, että näyttelijän ei kannata tuoda itseään liikaa julki, ettei menetä uskottavuuttaan näyttelijänä. Minusta se on aika hyvä neuvo, Iina Kuustonen toteaa Staralle.

Koulunkäyntiä ja salaisia suunnitelmia

Uuden elokuvan markkinointikiertueen jälkeen Kuustonen palaa taas koulun penkille. Kevään aikana hän valmistautuu kuitenkin jo tulevan kesän työprojekteihinsa, joista neitokainen ei kuitenkaan saanut vielä vihjata sanallakaan.

– Tämän jälkeen keskityn kouluun tämän kevään ja sitten teen kesällä taas töitä. En tiedä tulevaisuudesta sen enempää. Ensisijaisesti keskityn nyt kouluun. Projekteista ei saa kertoa vielä mitään, mutta hauskoja ja ihania juttuja on tulossa.

8 päivää ensi-iltaan -elokuvassa Iinan roolihahmona on ilkeä nuori nainen, joka punoo jatkuvasti juonia hänen kanssaan samasta miehestä kiinnostuneen naisen pään menoksi. Kuustonen kertoo olevansa tosielämässä aivan erilainen kuin roolihahmonsa, mutta jättää silti vastauksensa hieman ilmaan.

– Eikös meissä kaikissa asu pieni sellainen, Iina naurahtaa haastattelun lopuksi.

Jocka Träskbäck