National Treasure : Salaisuuksien kirja

Elokuvat · Stara.fi

Kolmen vuoden takaisen National Treasure -hittielokuvan jatko-osassa etsitään tuttuun tapaan historiallista aarretta. Aarteenmetsästäjä Ben Gates (Nicolas Cage) kauhistuu väitteistä, joiden mukaan hänen esi-isänsä olisi ollut maanpetturi, joten hän päättää pelastaa sukunsa maineen todistamalla tiedot vääriksi.

Pelissä on samalla myös legendaarisen kultaisen kaupungin arvoitus, sillä nämä kaksi tarinaa kiertoutuvat tiiviisti yhteen. Gatesilla on vastassaan Abraham Lincolnin aikanaan ampuneen John Wilkes Boothin perillinen, joten kyseessä on aarteen lisäksi myös sukujen maine. Gatesin apuna ovat kuitenkin jälleen myös isä (Jon Voight), naisystävä Abigail (Diane Kruger) ja tutkijapari Riley (Justin Bartha). Ryhmä matkaa johtolankojen perässä ympäri maailmaa ja tunkeutuu muiden muassa Valkoiseen taloon ja Buckinghamin palatsiin.

Kyseessä on selvä jatko-osa. Tarina alkaa ponnettomasti, ja kun se pääsee vihdoin käyntiin, juostaan koko elokuva läpi hengästyttävällä vauhdilla. Toinen toistaan vaikeammat arvoitukset selviävät nyt sellaisella vauhdilla, että tarhaikäinenkin osaisi ne ratkaista. Myös käsikirjoituksen sisältämä elektroniikkakikkailu menee hieman liian pitkälle, kun esimerkiksi kännykällä ”hakkeroidaan” liikennekameran kuvia ja availlaan etänä ovia Buckinghamin palatsissa.

Kokonaisuutena elokuva on toki leppoisaa aivot narikkaan -osaston viihdettä perinteisten Indiana Jones -elokuvien tapaan. Nyt tarinassa turvaudutaan kuitenkin liiaksi nykytekniikkaan, jonka avulla käsikirjoittaja on päässyt eteenpäin siitä missä aita on ollut matalin. Vitsiosasto on pääosin kulunutta toistoa.

Genre: Toiminta / seikkailuOhjaus: Jon TurteltaubPääosissa: Nicolas Cage, Diane Kruger, Justin Bartha, Jon Voight, Helen Mirren, Harvey Keitel, Ed HarrisEnsi-ilta: 15.2.2008Kesto: 2:07

Pisteet 3/5