Microsoftin lailliset nettibiisit pian käyttökelvottomiksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Internetin digitaalisten musiikkikauppojen yksi pahimmista uhkakuvista on pian totta, kun Microsoft lakkauttaa elokuussa MSN Music -verkkokauppansa DRM-palvelun. Kyseisestä palvelusta ostettuja musiikkikappaleita ei voi sen jälkeen enää autorisoida käytettäväksi uusissa soittimissa, tietokoneissa tai käyttöjärjestelmissä.

Palvelussa ei ole myyty musiikkia vuoden 2006 marraskuun jälkeen, eli yhtiön mukaan heiltä ostetun digitaalisen musiikin elinkaari on vain vuoden ja 9 kuukauden pituinen. Sen jälkeen tiedostojen ei tarvitse yhtiön mukaan toimia uusissa laitteissa. Päätös on merkittävä ennakkotapaus erityisesti kopiosuojauksia kritisoineille, sillä heidän mukaansa asiakkaiden tulee voida kuunnella maksamaansa musiikkia koska tahansa ja millä tahansa laitteilla.

Nykyisenkaltaisen DRM-kopiosuojauksen pahinpana ongelmana on juuri tiedostojen autorisoinnin tarve. Mikäli netissä oleva musiikkikauppa menee esimerkiksi konkurssiin, tai kuten tässä tapauksessa, päättää yksipuolisesti lopettaa myymiensä tiedostojen ”tukemisen”, voi asiakkaiden verkosta ostetuista musiikkikirjastoista tulla kertaheitolla käyttökelvottomia.