Laulukilpailun nimestä syntyi mehevä tavaramerkkikiista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tänä kesänä Suomessa järjestetään kahdet iskelmälaulun SM-kilpailut, kun samasta tittelistä kisataan sekä Himoksella että Kiuruvedellä. Samalla tittelistä on noussut myös nimikiista, kun Himoksen kilpailun järjestäjä Viihdetoimisto Hakkivox Oy on tehnyt Extra Viihde Oy:n järjestämästä Kiuruveden kilpailusta tutkintapyynnön poliisille.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen, jonka mukaan Hakkivox vetoaa tutkintapyynnössään aikaisempaan oikeuteensa vuonna 2006 rekisteröidyn aputoiminimen perusteella. Yhtiön omistaja Lexa Mikkola on tuolloin rekisteröinyt aputoiminimen ”PRO iskelmä-laulun avoimet SM-kilpailut”. Lisäksi Mikkolan yhtiö on rekisteröinyt aputoiminimen ”SM-Iskelmä Laulukilpailu VOX” 5. toukokuuta 2008 ja hakenut tavaramerkkiä lähes samaan aikaan.

– Kilpailun järjestämisen kieltämisessä ei ole kyse vain oikeudesta toiminimeen ja kilpailuun, vaan siitä, että kilpailumme on perinteikäs, jo vuonna 1955 Toivo Kärjen perustama kilpailu, jota ei voi ryöstöviljellä, Mikkola kertoi Keskisuomalaiselle.

Asiasta tänään uutisoineen Markkinointi & Mainonta -lehden mukaan molemmat osapuolet olisivat hakeneet tavaramerkkiä Iskelmän SM-kilpailuille. Todellisuudessa osapuolista vain Hakkivoxilla on tällä hetkellä vireillä hakemus tavaramerkin rekisteröinnille.

Asiaa mutkistaa kuitenkin huomattavasti myös riihimäkeläisen Blue Magnum -yhtiön 6. maaliskuuta jättämä hakemus tavaramerkin ”Iskelmälaulun SM” rekisteröinnille, koska tämä hakemus on aikaisempi kuin Hakkivoxin hakemus. Hakkivoxin tulee siksi kyetä näyttämään joko oman tavaramerkkinsä aikaisempi vakiintuminen tai osoittaa Blue Magnumin hakeneen tavaramerkkiä tietoisena siitä, että merkki oli ollut jo aiemmin Hakkivoxin käytössä.

Iskelmälaulamisen SM-titteleistä on kisattu eri järjestäjien toimesta jo 1950-luvulta saakka.