Jim Carrey

Haastattelut · Stara.fi

Maailman suosituimpien koomikkojen kärkikaartiin kuuluva Jim Carrey nähdään pian Yes Man -komedian tähtenä. Jouluna ensi-iltansa saava elokuva on Carreyn ensimmäinen komedia kolmeen vuoteen.

– Minuun vetosi ajatus ihmisestä, joka on päättänyt sanoa kaikkeen kyllä. Pidän siitä ajatuksesta. Niin moni ihminen tekee päätöksen, että ”En jaksa lähteä grillijuhliin, sillä on helpompi vain istua tässä ja katsoa televisiota ja syödä sipsejä”, Jim Carrey kertoi.

– Yleensä ja suurimmassa osassa tapauksista he jäävät paitsi jostakin hauskasta. Yleensä kadumme juuri niitä asioita, joille olemme sanoneet ei ja toivomme, että olisimme eläneet hiukan enemmän.

Supertähti löysi elokuvan tapahtumista yhtymäkohtia myös omaan elämäänsä.

– Luulen, että kaikki ne ovat aiheuttaneet jonkinlaista vastakaikua. Olen ollut moottoripyörällä tien päällä 1.500 kilometriä, ajanut joenpenkkoja pitkin ja tipahdellut pyörän selästä. Tuolloin olen ajatellut ”mikä minua riivasi, kun sanoin tälle kyllä?”. Mutta loppujen lopuksi tuo kaikki on elämistä.

”Mitä jos elämäni päättyisikin tänään?”

Jim Carrey halusi itsekin osoittaa kykenevänsä sanomaan ”kyllä” mitä erikoisimmille ehdotuksille. Niinpä hän suostui tekemään omia stunttejaan.

– Elokuvan loppupuolella päätin tehdä benjihypyn itse. Meillä piti olla stuntmies sitä tekemässä, mutta halusin elokuvan ylittävän rajat, joten tein sen itse. Halusin katsojien tietävän, että minä, Jim Carrey, sanoin kyllä oikeasti. Se oli erittäin pelottavaa. Oikeasti pelottavaa.

Elokuvayhtiö ei ensin suostunut moiseen tempaukseen. Kädenväännön jälkeen supertähti sai luvan, mutta benjihyppy piti tehdä varmuuden vuoksi vasta viimeisenä kohtauksena, kun muu osa elokuvasta oli jo kuvattu.

– Siinä vaiheessa heillä ainakin oli valmis elokuva, jonka he voisivat omistaa muistolleni. Ei, tiesin kyllä, että kaikki menisi hyvin. Mutta, kun olin sillalla, ajattelin: ”Tämä on aika hullua. En voi oikeasti olla tekemässä tätä. Olen vienyt tämän kyllä-jutun aivan liian pitkälle”.

– Mutta kun pääsin kielekkeelle ja olin valmiina hyppyyn, ymmärsin, että hyppääminen ei oikeasti ollutkaan minun päätökseni, sillä minun oli hypättävä sillä hetkellä, kun kamera oli tietyssä paikassa. Ennen hyppyä ajattelin: ”Mitä jos elämäni päättyisikin tänään?” Sitten aloin etsiä katseellani perhettäni, sillä halusin vielä nähdä heidät. Minulla oli sellainen hetki, jolloin ajattelin, että hyppy ei onnistukaan.

Lopulta hyppy kuitenkin onnistui mainiosti.

– Se tuntui siltä, kuin rahtijuna olisi kulkenut suonieni läpi. Se oli uskomatonta. Hypyn jälkeen kärsin noin viikon verran posttraumaattisesta stressistä. Ihmettelen, miten tuollaista harrastavat pärjäävät normaalissa elämässä. Tuollaiseen verrattuna normaali elämä tuntuu nimittäin masentavalta.

– Kun seisot reunalla tai henkesi on muutoin uhattuna, asiat elämässäsi menevät tärkeysjärjestykseen. Sillä hetkellä katselet ympärillesi ja mietit, mitä ja ketä rakastat. Se selkeyttää ajatusmaailmaasi varmasti, sillä sitä vartenhan haasteet ja pelko ovat olemassa.

Elokuvan moottoripyöräkohtaukset eivät tarvinneet stuntteja, sillä Jim Carrey tunnetaan alan intohimoisena harrastajana. Tähti itse nautti niiden kuvaamisesta. Pyörämerkin valinta oli Carreylle itsestäänselvyys, mutta tuotantoyhtiö ei ollut heti samoilla linjoilla.

– Se oli todella hauskaa. Olin vähän hullu sen kohtauksen suhteen. Ensimmäisenä käsikirjoituspäivänä istuin alas ja sanoin: ”Ducati”. Käsikirjoittajat sanoivat: ”Mitä?”. Ja minä sanoin: ”Ducati”. En tiedä miten tai miksi, tai oliko siinä edes mitään järkeä, mutta tiesin, että minun täytyi ajaa Ducatilla tässä elokuvassa.

– Käsikirjoittajat sanoivat, että he eivät tienneet, mihin sellainen kohtaus elokuvassa sopisi. Siispä hoin heille: ”Ducati”, joka päivä. Se oli hervotonta. Käsikirjoittajat nauroivat minulle, sillä kasvoillani oli aina tietty ilme. Lopulta he väsyivät, ja sain tahtoni läpi.

Positiivista kemiaa valkokankaalla

Elokuvassa Renee Allisonin roolia näyttelee Zooey Deschanel. Jimin ja Zooeyn kemiat kohtasivat kuvauksissa hyvin.

– Vaikka tämä ei olekaan romanttinen komedia, elokuvassa on myös romanttisia elementtejä. On erittäin tärkeää, että ne kohtaukset toimivat, sillä yksi hienoimmista asioista, jolle voi sanoa kyllä, on rakkaus. Monet ihmiset pelkäävät sitä. Oli siis tärkeää, että kemiat pelaavat. Ja kyllähän ne pelaavat. Elokuvan siinä vaiheessa, kun Allison kertoo Carlille rakastavansa tätä, katsoja uskoo sen ja näkee, mistä rakkaus kumpuaa.

– Zooeylla ja minulla oli erittäin hauskaa yhdessä. Hän on ihana tyttö ja todella hyvä siinä, mitä tekee. Hänellä on erikoinen ominaisuus jättää muut omaan varjoonsa. Hän on hyvin erilainen ja omalaatuinen. Zooey on omalla tavallaan erittäin kaunis, mutta täysin eri tavalla kaunis kuin kukaan muu. Hänellä on suunnattoman paljon lahjakkuutta, ja sen lisäksi, että hän on hyvä näyttelijä, on hänen musiikkinsa elokuvassa loistavaa. Se on hauskaa ja erilaista.

Leffassa nähdään myös näyttelijöiden nuorempaa polvea edustava uusiseelantilainen Rhys Darby, joka on suomalaislle tuttu lähinnä Flight of the Conchords -televisiosarjasta. Jim Carrey ylistää nuorukaisen potentiaalia.

– Rhys Darbya on hauska katsella. Hän on hauska mies, joka saa minut nauramaan. Hän on todella omistautunut ja hänen silmissään on samaa hulluutta kuin Peter Sellersilla. Se on fantastista. Rhys on todella loistava elokuvassa.

Jim Carrey nähtiin eräässä elokuvan kohtauksessa myös Harry Potter -asussa.

– Se oli erittäin hauskaa. Kulttuurimme rakenteeseen kuuluu tehdä siitä pilkkaa ja pitää sen kustannuksella hauskaa. Oli hienoa olla Harry Potter. Näytin naurettavalta. Näytin Harry Potterin ja David Lettermanin oudolta risteytykseltä, Jim Carrey nauraa haastattelu lopuksi.

Yes Man -elokuva saa Suomen ensi-iltansa tapaninpäivänä 26.12.2008. Lisätietoja löytyy elokuvan verkkosivustolta osoitteesta www.yesman.fi ja trailerin voi katsoa elokuvan arvostelusivulta tästä.

Teksti: Elina Sipiläinen