Jymy-yllätys: Suomalaiselokuva pääsi teattereihin Kiinassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kiina tunnetaan äärimmäisen tiukkana valtiona mitä tulee ulkomaisiin elokuviin. Vuosittain vain kourallinen ulkomaisia elokuvia päästetään maassa valkokankaille saakka. Nyt tässä pienessä joukossa on myös yksi suomalainen elokuva.

Juha Wuolijoen ohjaama koko perheen elokuva Joulutarina nähdään nimittäin tänä jouluna myös Kiinan elokuvateattereissa. Hollywood-elokuvat mukaan lukien Kiinassa julkaistaan vain muutama kymmenen ulkomaista elokuvaa vuosittain.

Lähes sataan maahan myyty, viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva on yksi kolmesta teatterilevityksen pääsevästä länsimaisesta elokuvasta Kiinan uudenvuoden sesongin aikana. Kaksi muuta elokuvaa ovat Paul Verhoevenin Black Book ja Kirsten Sheridanin August Rush. Seuraavat länsimaiset elokuvat tulevat kiinalaisiin teattereihin vasta helmikuun lopulla. Joulutarinan Kiinan-teatterilevitystä on valmisteltu koko syksy, mutta vielä muutama viikko sitten levityssopimus oli vaarassa kaatua.

– Odotimme Kiinan sensuuriviranomaisten päätöstä vielä marraskuussa ja hetken näytti jo siltä, että Joulutarina ei ehdi jouluksi teattereihin. Kaikeksi onneksi myönteinen päätös tuli kuitenkin aivan viime tingassa. Juha Wuolijoki kertoo.

Kautta aikain laajimmalle levinnyt suomalainen näytelmäelokuva saa gaalaensi-iltansa Pekingissä 17. joulukuuta. Varsinainen teatterilevitys alkaa 19. joulukuuta, jolloin Joulutarina leviää yli 180 saliin Kiinan suurimpien kaupunkien multiplex-teattereissa.

Aiemmin Kiinan teatterilevitykseen on päässyt Suomesta vain AJ Annilan kung-fu-elokuva Jadesoturi, jolla oli kiinalainen osatuottaja ja joka kuvattiin osin Kiinassa. Jadesoturia levitettiin Kiinassa 175 kopiolla.