Fintelligens : Lisää

Albumit · Stara.fi

Vuosien tauon jälkeen odotetun paluun tehneen Fintelligens -hiphop-duon paluulevy on nimeltään Lisää. Albumi esittelee aikaisempaa electronisemman Fintelligens-soundin, joka on päivitetty pääosin ihan onnistuneesti tähän päivään.

Albumi sisältää runsaasti niin sanottuja välimallin biisejä, jotka soundaavat kyllä hyvältä, mutta joista ei kuitenkaan löydy kaivattuja hittikoukkuja yhtyeen aikaisempien hittien tavoin. Levyjä ei saisi verrata aikaisempiin julkaisuihin, mutta tähän välisarjaan jää nyt suurin osa levyn biiseistä. Niistä ei jää tarvittavaa muistijälkeä kuuntelun jälkeen.

Avausraita ja levyn nimiraita Lisää toimii paremminkin albumin introna. Tyylikäs synariffi ja taustan kilkutus toimivat hyvin ja kappaleesta muodostuukin yksi levyn parhaista raidoista. Singlelohkaisu Hoida homma on selvää hittikamaa ja Määränpää -kappaleessa Lauri Tähkän vierailu on mielenkiintoinen ja miehen osuus ihan toimiva.

Miljoona-kappaleessa kuultava Veera Telenius -laina on juuri sitä pilke silmäkulmassa Fintelligensiä, jota levyllä olisi saanut olla enemmänkin. Megafoni-kappaleen sanoitus kannattaa kuullella tarkkaan, vaikka biisin sähköskitta häiritseekin kertosäettä. Päätösraita Älä oo huolissas tarjoilee viimein myös pianotaustaa ja muutenkin biisi on onnistunut.

Vokaalipuolella Elastisen ja Iso-H:n flow on edelleen vertaansa vailla tässä maassa. Myös levyn lyriikoiden tarinat ovat pääosin onnistuneita ja luovat pieniä elokuvia kuulujan päässä. Kuitenkin sekä lyriikoissa että soundeissa kundien ikä on ilmeisesti alkanut vaikuttaa, sillä yhtyeelle ominainen poikamainen innostus ja hauskat kikkailut ovat vaihtuneet asiallisempaan ja tummempaan tuotantoon.

Kokonaisuutena Lisää on tasaisen toimiva paluulevy, vaikka selviä hittilekoja ei heti löydykään. Soundi on kuitenkin jäänyt aavistuksen liian tummaksi ja vaille tarttuvia melodiakoukkuja, mistä jää hieman valju loppuvaikutelma.

Pisteet 3/5