Eppu Normaali voitti pitkän nimikiistan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vuosi sitten Helsingin hovioikeus piti päätöksellään voimassa Helsingin käräjäoikeuden antaman ratkaisun Eppu Normaali Oy:n ja Akun Tehdas Oy:n välisessä kiistassa Akun Tehdas -tavaramerkistä ja toiminimestä.

Hovioikeus totesi, että Eppu Normaali Oy on Akun Tehdas -tavaramerkin laillinen omistaja ja oikeutettu käyttämään tavaramerkkiä liiketoiminnassaan. Myös Akun Tehdas Oy:n vilpillinen toiminimen rekisteröinti määrättiin kumottavaksi. Nyt korkein oikeus on päättänyt, ettei ota valitusta käsittelyyn, joten hovioikeuden päätös jää voimaan.

Hävinnyt osapuoli oli Helsingissä vuonna 1990 perustettu Akun Tehdas Oy -osakeyhtiö, jolla ei ollut kuitenkaan todellista liiketoimintaa. Eppu Normaali Oy vaati oikeusteitse kyseisen yrityksen toiminimeä mitätöitäväksi sillä perusteella, että Akun tehdas -tunnus oli vakiintunut osaksi Eppu Normaalia. Akun Tehdas Oy katsoi, että “Aku” viittaa lähinnä Aku Ankkaan, eikä yhtyeellä ole nimeen yksinoikeutta.

Käräjäoikeus katsoi, että Akun tehdas ei ole vakiintunut Eppu Normaalille esimerkiksi äänentoistolaitteiden vuokraustoiminnan tunnuksena, mutta että nimi saa kuitenkin suojaa yhtyeen kappaleen nimenä. Juuri kappaleen nimenä Akun tehdas oli käräjäoikeuden mukaan muodostunut siten osaksi Eppu Normaali -yhtyettä lähes 20 vuoden aikana.

Käräjäoikeus määräsi Akun Tehdas Oy:n toiminimen ja tavaramerkin kumottavaksi ja yrityksen maksamaan myös Eppu Normaali Oy:n oikeudenkäyntikulut. Eppu Normaali Oy haki vuonna 2006 tavaramerkkiä Akun Tehdas, joka rekisteröitiin kaksi viikkoa sitten.