Poliisien pedofiilijahti verkossa sai nolon lopun

Ohhoh! · Stara.fi

Viime aikoina sekä Suomessa että maailmalla on jäänyt kiinni runsaasti pedofiilejä poliisin alati yleistyvän verkkotoiminnan ansiosta. Aina viranomaisten osaaminen ei kuitenkaan riitä tehokkaaseen ja ammattimaiseen toimintaan verkkoympäristössä.

Suomessa hämmästeltiin taannoin keskusrikospoliisin lain vastaisesti laatimaa verkkosivustojen kieltolistaa, jossa oli mukana suuri määrä täysin laillisia verkkosivustoja ja muiden maussa Thaimaan edesmenneen prinsessan muistosivusto. Tapauksesta oli syntyä diplomaattinen riita, ja samalla Suomen poliisin puutteelliselle verkko-osaamiselle naurettiin ulkomaita myöden.

Nyt Suomen keskusrikospoliisi voi kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä myös jenkkipoliisit ovat tuoreen tapauksen perusteella aivan yhtä ulalla nettimaailmasta. Amerikkalaiset viranomaiset järjestivät nimittäin suuren operaation saadakseen kiinni verkossa toimivia pedofiilejä. He avasivat tätä tarkoitusta varten tekaistun pedofiilisivuston, mutta operaatio loppui, kun Precious Treasure Holiday Company -niminen sivusto suljettiin sen sisältämän laittoman materiaalin takia.

Nolosti päättyneestä operaatiosta uutisoi ensimmäisenä The Smoking Gun -verkkojulkaisu. Sen mukaan kalliiksi tullutta operaatiota oli suunniteltu ja toteutettu yli vuoden ajan, ja sillä saatiin kiinni vain yksi rikollinen. Houkutussivusto suljettiin, koska sen nimipalveluja ylläpitänyt iPage sai sivustosta palautetta kuluttajilta. Palveluntarjoaja ei ollut tietoinen, että kyseessä oli poliisioperaatio, joten sen sulki pääsyn sivustolle. Kaiken lisäksi yhtiö teki sivustosta ilmoituksen liittovaltion poliisille FBI:lle, joka käynnisti asian tutkimukset ja ehti myöntää asiassa jopa kotietsintäluvan.