Musliminaisen Facebook-video oli liikaa – pidätettiin

Nettivideot Ohhoh! · Stara.fi

Saudi-Arabiassa voimassa olevat tiukat uskonnolliset säännökset ovat nousseet jälleen otsikoihin ympäri maailmaa, kun saudinainen pidätettiin hänen julkaistua videonsa suositussa verkkopalveluissa. Syynä oli se, että hän ajoi videolla autoa.

Saudi-Arabiassa edes ulkomaalaiset naiset eivät nimittäin saa ajaa autoa, ja nyt sikäläinen Manal al-Sherif -niminen nainen on ryhtynyt kapinoimaan näyttävästi ajokieltoa vastaan. Manal al-Sherif ja hänen ystävänsä perustivat Facebookiin ryhmän nimeltä ”Teach me how to drive so I can protect myself”, jossa naisille vaaditaan lupaa ajaa autoa.

Yhdysvalloissa ajamaan oppinut Al-Sherifin ystävä kuvasi videolle kuinka hän ajoi autoa Khobarin kaupungissa, ja neitokainen julkaisi videon Facebook ja YouTube -palveluissa rohkaistakseen muita naisia toimimaan samoin. Video päätyi nopeasti viranomaisten käsiin. Maan uskonnollinen poliisi pidätti naisen eilen lauantaina ja nyt häntä odottavat syytteet tiukkojen uskonnollisten lakien rikkomisesta.

Saudi-Arabiassa naiset eivät saa äänestää eivätkä kuulua hallitukseen. He eivät myöskään saa matkustaa minnekään ilman miehen lupaa eivätkä myöskään keskustella miesten kanssa, paitsi jos mies on heidän perheenjäsenensä. Ajokieltoa on perusteltu sillä, että naiset voisivat ratin takana joutua luvattomasti tekemisiin esimerkiksi miespuolisten poliisien ja mekaanikkojen kanssa.