X Factor -ohjelma oikeuteen – Idol-luoja haluaa osuutensa

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Idol-kykyjenetsintäkilpailujen luoja Simon Fuller sai taannoin oman tähtensä Hollywoodin keskustan Walk Of Famelle. Hän on urallaan toiminut myös muiden muuassa Spice Girls ja S Club 7 -yhtyeiden managerina.

Nyt 51-vuotias viihdemoguli on tehnyt kanteen X Factor -formaattia vastaan. Hän vaatii nimittäin rahaa X Factor -ohjelman amerikkalaisesta versiosta. Fullerin mukaan vuoden 2005 sopimus takasi hänelle vastaavan tuottajan tittelin ja rahapalkkion ohjelmasta. X Factor -ohjelman luoja on American Idol -ohjelman tuomarinakin tunnettu Simon Cowell.

– Fuller on pitkän harkinnan jälkeen päättänyt selvittää tämän asian. Toiset osapuolet ovat kuitenkin kieltäytyneet kunnioittamasta sopimusta, joten Fullerilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin viedä asia oikeuteen, viihdemogulin tiedottaja sanoi lausunnossaan.

X Factorin ja Idol -formaattien tuottajayhtiöt FremantleMedia ja Fox Broadcasting kuitenkin totesivat, että Fullerilla ei ole roolia X Factorissa, eikä hän siitä syystä ole myöskään oikeutettu saamaan ohjelmasta palkkiota.

Idolin ja X Factorin amerikkalaiset versiot perustuvat kumpikin brittiläisiin ohjelmiin. American Idolia on tehty jo kymmenen tuotantokautta ja sitä seuraa keskimäärin yli 30 miljoonaa katsojaa. Tunnetuimpia Idol-voittajia ovat muun muuassa Kelly Clarkson, Carrie Underwood, David Cook ja Scotty McCreery.