Varoitus katsojille! Twilight-elokuva aiheuttaa sairaskohtauksia

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Twilight-vampyyrisarjan neljäs elokuva Twilight – Aamunkoi: osa 1 sai äskettäin odotetun ensi-iltansa. Elokuva olikin jymymenestys, sillä se tuotti kolmen päivän aikana Yhdysvalloisa peräti 139,5 miljoonan dollarin lipputulot. Täten elokuva on kaikkien aikojen viidenneksi tuottoisin avaus.

Nyt Summit Entertainment -yhtiön tuottaman elokuvan kerrotaan aiheuttaneen vaaratilanteita sen katsojille. Yhdysvalloissa on nimittäin tullut ilmi jo useita tapauksia, joissa uusinta Twilight-elokuvaa leffateattereissa katsoneet ovat saaneet sairaskohtauksia. Elokuvan synnytyskohtauksessa nähdyt rajut värivälähdykset voivat nimittäin aiheuttaa muun muuassa epileptisiä kouristuksia.

CBS-sivusto uutisoi Brandon Gephart -nimisen miehen saaneen sairaskohtauksen elokuvan synnytyskohtauksen aikana. Mies oli alkanut yhtäkkiä kouristelemaan värivälähdyksiä sisältävän kohtauksen aikana ja pyörtynyt kohtauksen jälkeen. Hänet kiidätettiin nopeasti sairaalaan.

– Hän sai kouristuksia, tuhahteli erikoisesti ja yritti saada happea. Säikähdin totaalisesti, miehen tyttöystävä Kelly Bauman kertoi CBS-televisiokanavalle mukaan.

Myös eräs mies sai Utahissa sairaskohtauksen katsoessaan elokuvan Bella Swan -roolihahmon vampyyritytön synnytystä. Mies oli muun muuassa saanut kohtauksen, missä hän oli tärissyt, mumissut ja räpsyttänyt silmiään rajujen kouristusten aikana.

Elokuvan kohtauksessa nähdään muun muuassa voimakkaita punaisia, mustia ja valkoisia väriefektejä. Epilepsia-asiantuntija Michael G. Chezin mukaan kohtauksen sisältämät vilkkuvat värivalot voivat aiheuttaa riskin sairaskohtauksille. 1990-luvulla eräs Pokemon-animaatiosarjan jakso aiheutti useille lapsille kouristuksia kirkkaiden värivälähdyksiensä takia.