Käräjäoikeus tuomitsi Sauruxet-yhtyeen 100 000 euron jättikorvauksiin Hevisauruksille

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme taannoin kotimaisen Hevisaurus-yhtyeen nimikiistasta, joka paisui odottamattoman suuriin mittasuhteisiin. Yksi bändin jäsenistä ajautui riitoihin muiden jäsenten kanssa, erosi yhtyeestä ja perusti oman Sauruxet-yhtyeensä. Alkuperäinen Hevisaurus jatkoi kuitenkin normaalisti. Nyt kiistassa on saatu Helsingin käräjäoikeuden tuomio koskien yhtyeiden hahmojen tekijänoikeuksia.

Kiistaa on käyty pääasiassa yhtyeen ja sen hahmojen nimistä ja ulkoasuista. Hevisaurus-tavaramerkin ja aputoiminimen omistaa Helsinki Pump -yhtiö, mutta yhtyeestä eronnut jäsen yritti saada itselleen rekisteröimällä yksinoikeuden hahmojen nimiin. Samaan aikaan levy-yhtiö Sony Music yritti saada yksinoikeutta yhtyeen nimeen käytettäväksi muiden muassa keikoilla ja kiertueilla, vaikka yksinoikeus kuuluu jo aiemmin Helsinki Pumpille.

Nyt Helsingin käräjäoikeus on tuoreessa tuomiossaan katsonut, että levy-yhtiöllä on tekijänoikeus yhtyeen piirrettyihin hahmoihin ja kieltänyt Sauruxet-yhtyettä jatkossa käyttämästä Hevisaurus-hahmoja. Käräjäoikeus tuomitsi Sauruxet-taustavoimat maksamaan oikeudenkäyntikulujen lisäksi myös 100.000 euron hyvityksen Sony Musicille. Vielä ei ole tietoa tulevatko osapuolet valittamaan tuomiosta hovioikeuteen.

Tuoreesta voitosta huolimatta Sony Music ei ole ollut voitokas tapauksen kaikissa käänteissä. Kerroimme jo viime keväänä, kuinka patentti- ja rekisterihallitus ei hyväksynyt Sony Musicin hakemusta rekisteriin. Esteeksi ilmoitettiin Helsinki Pump -yhtiön toiminimi sekä yhtyeestä eronneen jäsenen hakemus ”Herra Hevisaurus” -tavaramerkistä. Sittemmin merkki on rekisteröity, kun ”Herra Hevisaurus” hakemuksesta luovuttiin.