Facebook yrittää omia book-sanan yksinoikeuden

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook on kerännyt jo noin 900 miljoonaa käyttäjää. Sivusto on ylittänyt syntymisensä jälkeen monia esimerkiksi yksityisyyteen liittyviä rajoja. Nyt Facebook haluaa kirjaa tarkoittavan book-sanan tavaramerkit itselleen.

Sivusto on lisännyt salaisesti käyttäjäsopimukseensa kohdan, jossa se väittää book-sanan kuuluvan omistukseensa. Kun käyttäjät kirjautuvat sivustolle, he samalla myös suostuvat sopimuksen ehtoihin. Facebook ei lisäyksen jälkeen todellisuudessa omista sanan oikeuksia. Toimenpide antaa sivustolle kuitenkin mahdollisesti suojaa oikeudessa.

Facebook on aiemmin yrittänyt saada monien yleisesti käytettyjen sanojen tavaramerit itselleen. Sivusto on saanut jo kasvoja tarkoittavan face-sanan tavaramerkikseen. Sosiaalisella medialla on jo nyt ainakin rekisteröityä 70 tavaramerkkiä. Se kieltää sanojen, kuten wall ja friendfeed käytön ilman sivuston kirjallista lupaa.

Elokuussa 2010 Facebook nosti oikeusjutun Teachbook -sivustoa vastaan, ja väitti, että book-sanan käyttö sivuston nimessä haittasi Facebookin yksilöllisyyttä tavaramerkkinä. Facebook ei ole ainoa sivustoa, joka on tavoitellut kirja-sanan tekijänoikeuksia. MyEworkBook-sivusto haki aiemmin jo book-sanalle patenttia, mutta se ei saanut sen tekijänoikeuksia.