Keho kesäksi tasapainoon – tässä alkeet hyvään oloon

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Pitkän talven jälkeen keho kaipaa puhdistautumista niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Aina ei ole varaa lähteä luksushoitoihin kylpylään, joten listasimme kukkarolle ystävällisimmät tavat luoda parempaa oloa itselle. Shape-sivuston tietopaketin avulla saat saasteet ja kemikaalit pois kehostasi kotikonstein.

Tärkeimpänä listalla on vesi, tuo elämän nektari, josta ihminenkin koostuu noin 70-prosenttisesti. Aamu kannattaa aloittaa isolla vesilasillisella, joka on maustettu sitruunalla. Sitruuna edistää ruoansulatusta ja kosteuttaa kehoa sisältä käsin, jolloin myrkyt poistuvat helpommin kehosta.

Monissa ruoissa on nykyään sokeria, eikä pieni herkuttelu ole pahaksi. Jos kuitenkin haluaa puhdistaa kehoa sitä rasittavista ruoka-aineista, sokerin syömistä kannattaa vähentää. Sokerin runsas käyttö tuottaa lisää insuliinia elimistöön, mikä saattaa pitkään jatkuessaan tuoda lisäkiloja ja väsyttää.

Keho tarvitsee toimiakseen säännöllistä liikuntaa. Liikunta parantaa verenkiertoa ja nivelten liikkuvuutta, vähentää jännitystä sekä nopeuttaa ruoansulatusta. Kun liikuntaan lisää vielä ruokavalion, jossa on mahdollisimman paljon luomuraaka-aineita, henkilön perusasiat alkavat olla kunnossa. Kemikaalittomista, tuoreista vihanneksistä ja hedelmistä saa tärkeitä ravintoaineita, joita ei saa esimerkiksi prosessoiduista valmisruoista.

Veden juonnin lisäksi voi olla hyvä kiihdyttää aineenvaihduntaa terveellisen teen avulla. Tee on täynnä antioksidantteja, jotka kosteuttavat kehoa. Kofeiini on teessä erilaisessa muodossa kuin kahvissa, ja siksi tee on hellempi ihmisen vatsalle. Kofeiiniherkän ihmisen kannattaa juoda yrttiteetä, esimerkiksi suomalaiseen makuun nokkos-yrtistä voi saada vatsalle hyvää tekevän maukkaan juoman.

Suomalaiseen makuun sauna on lähes itsestäänselvyys rentoutujalle. Ihminen hikoilee päivittäin kuona-aineita ihon kautta ja saunassa tämä kehon toiminto viedään äärimmilleen. Harva asia on yhtä puhdistavaa kuin kunnon löyly, jossa lämpö piiskaa kemikaalit ja myrkyt pois kehosta. Muista juoda saunan jälkeen kunnolla vettä, sillä menetät paljon nesteitä hikoillessasi.

Kun siirryt terveellisempään ruokavalioon ja alat liikkua enemmän, keho saattaa puhdustusprosessin aikana saada myös kasvosi kukkimaan. Tämän välttämiseksi voit kuoria ihoasi säännöllisesti ja hoitaa sen kuntoa kosteutuksella. Kuorimalla poistat myrkyt kehon pintakerroksesta ja ihoa kevyesti hieromalla virkistät verenkiertoasi, jonka jälkeen näytät terveemmältä.