Lastenlaulua käytettiin vankien kiduttamiseen – säveltäjä kauhistui

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Rikolliset voivat saada vankiloissa väkivaltaistakin kohtelua. Joskus voidaan puhua jopa huonosti käyttäytyvien vankien kiduttamisesta. Nyt Seesamtie-lastenohjelman musiikkia on käytetty vankien kiduttamiseen.

Pahamaineisen Guantanamo Bay -vankila on käyttänyt varsin kyseenalaisia keinoja vankien käytöksen oikaisemiseen. Vankila pakotti nimittäin vangit kuuntelemaan tuntitolkulla Seesamtie-lastenohjelmasta tuttua musiikkia. Vankien kidutus tuli julkisuuteen vankilasta kuvatun Al Jazeera -uutistoimiston televisiodokumentin ansiosta.

Vangit pakotettiin kuulustelujen yhteydessä kuuntelemaan lastenmusiikkia, jotta heidän tahtonsa murtuisi ja vangit avaisivat suunsa salatuista asioista. Nyt myös Seesamtie-sarjan musiikin säveltäjä Christopher Cerf on kommentoinut karmivaa kohua.

– En aluksi uskonut asiaa todeksi, kiduttaminen on liian hullua ja absurdia. Kauhistuin, kun kuulin, että laulujani on käytetty vankien kuulusteluissa, kertoi Christopher Cerf uutistoimistoille.

Kiinalaiset ja korealaiset käyttivät ensimmäisinä musiikkia kuulustelujen apuvälineenä Korean sodassa 1950-luvulla. Sieltä käytäntö on levinnyt yleiseen käyttöön muille sodassa oleville kansallisuuksille ja terroristeille. Yhdysvaltojen tiedetään tehneen 1970-luvulla testejä omilla sotilaillaan kidutustilanteita varten.