Valtava tietomurto: Näin tarkistat päätyiko salasanasi vääriin käsiin

Digi · Stara.fi

Kerroimme aiemmin kuinka hakkerit ovat saaneet haltuunsa jopa kymmeniämiljoonia salasanoja ”ammattilaisten Facebookista”, eli LinkedIn-palvelusta. Tuoreimpien väitteiden mukaan jopa puolet vuotaneista salasanoista olisi jo selvitetty.

Nyt verkossa on julkaistu palvelu, jossa käyttäjät voivat tarkistaa ovatko heidän salasanansa päätyneet vääriin käsiin. Palvelu on turvallinen, sillä tarkistamiseen ei tarvitse kirjoittaa käyttäjätunnusta, vaan ainoastaan salasana. Sovellus vertaa kirjoitetusta salasanasta muodostuvaa SHA-1 -tunnistetta vääriin käsiin päätyneiden listaan. Testaa salasanasi tilanne tästä.

Hakkerien väitteiden mukaan vääriin käsiin päätyneissä tiedostoissa voi olla jopa kaikkien 161 miljoonan käyttäjän salasanat. Palvelu on kuitenkin kiistänyt väitteet. Joka tapauksessa kaikkien LinkedIn-palvelun käyttäjien tulee vaihtaa sanasanansa välittömästi.