Nuorisotutkimus yllätti: Kuka ihmeen Harry Potter?

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Brittiläisen J.K. Rowlingin kirjoittamat Harry Potter -kirjat ovat nousseet maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Taikamaailmaan sijoittuvista teoksista on tehty miljardeja tuottaneita elokuvia ja suosittuja pelejä. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet nuorista eivät kuitenkaan tunnista maailmankuuluja kirjahahmoja.

Worcesterin yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui 500 nuorta ja lasta, jotka olivat noin 7 – 14 -vuotiaita. Tutkimuksessa nuorille esitettiin kysymyksiä tunnetuista elokuva- ja kirjasarjoista sekä fantasiahahmoista. Tutkimuksen yllättävin tulos oli se, että puolet nuorista ei tiennyt kuka on maailmankuulujen menestyskirjojen ja -elokuvien Harry Potter -velhopoika.

Yksi viidestä tutkimukseen osallistuneista luuli, että Narnia-tarinoista tuttu Aslan-leijonahahmo olisi kirahvi. Kahdeksan prosenttia nuorista puolestaan luuli, että Narnia-taikamaailmaan vievä vaatekaappi avaisikin portit Jali ja suklaatehdas -elokuvasta tutun Villi Vonkan omistamaan tehtaaseen.

Tutkimus sai selville, että kolmasosa osallistuneista nuorista ei tiennyt myöskään Peppi Pitkätossua. Suurin osa nuorista tunnisti kuitenkin Liisa Ihmemaassa -sadun ja Robinson Crusoen. Tutkijat uskovat, että nuoret eivät tunnista suosittuja kirjahahmoja kasvavien videopeli-markkinoiden ja viihdeteollisuuden takia, The Daily Mail -sivusto uutisoi.