Maistuisiko oksettava herkku? ”Lautasella ihmisen istukkaa”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Istukoiden syömisestä on tullut viime vuosina trendi Hollywoodissa. Mad Men -sarjan tähti January Jones kertoi äskettäin syöneensä oman istukkansa lapsensa syntymän jälkeen. Alunperin trendi on kotoisin Kiinasta, jossa käytäntöä pidetään erittäin terveellisenä.

Nyt ihmisen istukoista onkin alettu tekemään aterioita Kiinassa. Viimeisen vuosikymmenen aikana käytäntö on kasvanut hurjasti maassa. Esimerkiksi Nanjingin kaupungin sairaalassa synnyttäneistä äideistä 10 prosenttia ottaa istukan kotiinsa synnytyksen jälkeen.

Trendin ansiosta internet pursuaa reseptejä, joissa kerrotaan erilaisia tapoja valmistaa istukka syömiskelpoiseksi. Terveyssivustot suosittelevat muun muassa keittoja, lihapullia tai mykyjä. Monet muuntavat istukkansa myös pillerimuotoon.

Kiinassa laki sallii istukkapillereiden valmistamisen ja myynnin apteekeissa, joten trendi löytänee lähitulevaisuudessa tiensä myös lääkefirmoihin. Perinteistä kiinalaista lääketiedettä kannattavien asiantuntijoiden mukaan istukka on ensiarvoisen tärkeä elinvoiman palauttamiseksi. Istukalla uskotaan olevan taikavoimia, joita myös synnyttäjän sukulaiset havittelevat itselleen.

Länsimaissa istukan syömisen terveellisyydestä keskustellaan paraikaa, ja jotkut uskovat sen ehkäisevän synnytyksen jälkeistä masennusta. Monien mielestä tapa parantaa myös äidin maidontuotantoa ja kasvattaa hänen energiatasoaan. Lapsen äskettäin synnyttänyt Wang Lan aikoo valmistaa istukkansa perinteisen kiinalaisen lääketieteen suosittelemin metodein.

– Istukka on jääkaapissa. Odotan, että äitini tulee kokkaamaan sen syömiskelpoiseksi. Puhdistamisen jälkeen sen voi höyrystää keitoksi ilman sitä kalamaista hajua, kertoo Wang Lan Relax News -sivustolle.