Huolestuttava ilmiö lapsilla: ”Lukeminen on vain tytöille ja nörteille”

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Worcesterin yliopistossa tehtiin äskettäin tutkimus, jossa selvisi, että nuoret eivät lue enää kirjoja kasvavien videopeli-markkinoiden ja viihdeteollisuuden takia. Nyt Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan pojat eivät ole yhtä kiinnostuneita kirjallisuudesta kuin tytöt.

Pojat nimittäin pitävät lukemista ”nörttimäisenä puuhana”. Parlamentin tutkimusvaliokunnan ja National Literacy Trust –järjestön tekemän tutkimuksen mukaan pojat eivät opi yhtä nopeasti lukemaan kuin tytöt, koska kouluissa on liian vähän miespuolisia opettajia.

Poikien kerrotaan uskovan yleiseen macho-uskomukseen, jonka mukaan kirjojen lukemista pidetään vain tytöille sopivana. Maskuliinista puolta esittävien miesopettajien avulla pojat voitaisiin kuitenkin saada kiinnostumaan lukemisesta.

Noin yksi viidestä tutkimukseen osallistuneesta pojasta pitää lukemisesta kiinnostuneita nörtteinä. Tutkijoiden mukaan vanhempien tulisi kannustaa poikalapsiaan lukemaan, sillä kirjallisuuteen tutustumattomat pojat menestyvät heikosti äidinkielessä. Viime vuonna Britanniassa noin 60.000 iältään 11-vuotiasta poikaa ei suorittanut lukutestiä onnistuneesti.

– Meidän täytyy puuttua poikien heikkoon lukutaitoon. Jos sivuutamme aiheen, niin liian monet pojat tulevat kokemaan eriarvoisuutta koko elämänsä ajan, National Literacy Trust –järjestön työntekijä Jonathan Douglas kertoi The Daily Mail –sivustolle.