Haastattelussa Arttu Wiskari

Haastattelut · Jocka Träskbäck

Suosikkilaulaja Arttu Wiskari nousi taannoin radiolistojen kärkisijoille Tuntematon potilas ja Mökkitie -hiteillään. Viime vuoden kuumimpiin tulokkaisiin lukeutuva laulaja esiintyi äskettäin Tampereella Tammerkosken sillalla -tapahtumassa.

Kaupunkifestivaalin backstagella Arttu Wiskari kertoi kuulumisiaan Staralle. Uuden musiikin tekemisen ohella miehen ovat pitäneet kiireisenä myös ulkomusiikilliset asiat, kuten vierailut televisio-ohjelmissa. Kaikkeen pyydettyyn ei ole kuitenkaan ollut aikaa.

– Yllättävän paljon on tullut ohjelmia missä on ollut mukana. Niitäkin on karsittu ihan älyttömästi, eli en mä ole ihan jokaiseen kokkiohjelmaan mennyt mitä on kysytty. Ollaan tehty sen verran kun on viitsitty ja nähty hyväksi. Ihan hyvältä tuntuu kuitenkin, Arttu Wiskari kertoi Staralle.

”Dissauksia tulee aina”

Musiikillisen suosionsa lisäksi Arttu Wiskari on noussut lähes kulttiasemaan, koska mies ja hänen musiikkinsa jakavat voimakkaasti mielipiteitä. Tästä syystä Wiskari onkin nykyisin tuttu sivallusten kohde niin televisio-ohjelmissa kuin stand-up -keikoillakin. Hän ottaa vitsailut kuitenkin asiaankuuluvasti huumorilla.

– Mä oon itse niin huumorimiehiä, ettei mua haitannut yhtään. Dissauksia tulee aina. Joskus ne on hyvällä mielellä dissauksia. Sami Hedberg esimerkiksi on huippukoomikko ja haluaa vääntää vitsiä meistä. Mä sanoin sille, että tee lisää vitsejä, et ne on meistä hauskoja. Huumori on parasta.

– Jos sä pystyt nauramaan itselle, niin sä tiedät, että sulla ei ole paskat housussa ja et sulla on puhtaat jauhot pussissa. Puhtaat munat ja virkeä mieli, niin elämässä menee hyvin.

Sivallusten ylivoimaiseksi ykköseksi nousi taannoin Aku Hirviniemen ja Jaakko Saariluoman ohjelma Paparazzit, jossa Wiskarin musiikkia kritisoitiin lähes jokaisessa jaksossa. Lopulta laulajatähti itsekin vieraili ohjelmassa.

– Aku on vanha tuttu keikoilta. Ne oli itse asiassa itse aika paskana silloin kun mä menin sinne ohjelmaan. Ne alkoi funtsimaan, että onkohan tää nyt ihan ok tulla juttelemaan frendinä ja näin pois päin.

– Käsistä muutettiin muutaman kerran siinä matkalla. Lause, jonka mä sanoin ”Mä oon todella iloinen, että teistä tulee tuntemattomia potilaita” keksittiin viime hetkellä. Sen piti ensin olla niin, että Amin (Asikainen) vaan kävelee sisään ja pistää dunkkuun niitä.

– Se oli samanlainen kuin ihan mikä tahansa muu televisio-ohjelma ja hyvä tuotanto takana. Siinä oli ehkä vähän rennompi meininki kuin mitä mä odotin. Samanlainen tiimi takana kuin monessa muussakin tv-jutuissa, että on ohjaaja, apulaisohjaaja ja diibadaaba.

”Tässä ei kuitenkaan olla mitään kauniita poikia”

Pitkään musiikkia tehnyt Arttu Wiskari teki lopulta läpimurtonsa viime kesänä Tuntematon potilas -hitillään. Ennen sitä hänen Mökkitie-kappaleensa oli kuitenkin jo saanut runsaasti radiosoittoa, vaikka artistilla ei ollut vielä levytyssopimusta.

– Vuonna 2010 Mökkitie tuli ensin. Ei se nyt ollut mikään järjetön hitti, mutta se oli ensimmäinen biisi, joka alkoi soimaan radiossa ilman mitään levy-yhtiötä tai sen kummempaa apua. Timo Niemi oli meidän promoottorina silloin ja teki ihan huippuhyvää duunia viemällä biisin radioon, kun meillä ei ollut levy-yhtiötä. Saatiin niin sanotusti pää auki ja sen jälkeen tuli Tuntematon potilas, Arttu Wiskari muistelee.

Tuntematon potilas nousi hetkessä vuoden suurimpien hittien joukkoon. Sellainen on uudelle artistille harvinainen saavutus.

– Se tuli tosi isona yllätyksenä. Se oli vuoden kymmenenneksi soitetuin biisi. Siellä oli tottakai Hollywood Hillsejä ja tämmöisiä mitä oli julkaistu aikaisemminkin. Se oli tosi iso yllätys, että ihan uusi artisti pystyy lähtemään noin hyvin liikenteeseen. Tässä ei kuitenkaan olla mitään kauniita poikia tai mitään eikä ole ollut mitään imagonrakennusta, vaan perus läskiperseisiä suomalaisia miehiä, jotka tekee vähän musaa totuuspohjalta tarinankerrontana. Se on tosi suuri kunnia.

”Samalta kaljat maistuu ja pierut haisee”

Arttu Wiskari nousi tähdeksi viime kesänä, kun hänen hittinsä valloittivat radioaallot. Tänä kesänä menestys näkyy keikkakalenterin täyttymisenä, sillä kiireinen artisti kiertää parhaillaan tiiviisti ympäri Suomea.

– Ei kerkee töihin enää. Oikeisiin töihin niin sanotusti. Aina silloin tällöin tekee mieli mennä rautakauppaan nollailemaan, mutta nyt ei ole pitkään aikaan kerennyt. Samalta ne kaljat maistuu edelleen ja pierut haisee, että ei se silleen ole muuttunut mihinkään. Ehkä vähän mielenkiintoisempaa kuin aikoinaan, Arttu Wiskari kertoi Staralle.

Pelkkää ruusuilla tanssimista artistin elämä ei kuitenkaan ole.

– Tietenkin tähän mahtuu notkahduksia, että biisejä ei saa valmiiksi ja levyn julkaiseminen siirtyy koko ajan. Masiksia ja tämmöisiä, mutta ihan samalla tavalla tää homma toimii kuin ennenkin.

Tuntematon potilas ja Mökkitie soivat edelleen radioaalloilla, mutta monet odottavat jo uusia kappaleita. Keikoilla niitä jo esitetään, ja loppukesästä myös radioaalloilla saadaan kuulla uusi single varsin synkästä aiheesta.

– Tänään soitettiin melkein pelkästään uusia biisejä. Noi radiopomot ovat siinä mielessä nihkeitä kavereita, että ne tuppaa olemaan heinäkuun aina lomalla. Totta kai ne ansaitsevat lomansa. Jos ei heinäkuussa niin heti kun ne palaavat lomalta, niin mä lupaan, että Palava mies -niminen sinkku on niiden pöydällä.

– Vaikka nimi on Palava mies ja mieleen tulee että joku ukko on liekeissä, niin se kertoo osittain loppuunpalamisesta. Niitä on liikaa otsikoissa. Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä melkein viikoittain.

”Ei me haluttu keikalle, kun haluttiin mennä fisuun”

Keikat vievät siis miestä vauhdilla ympäri Suomea. Joskus artistinkin täytyy pitää vapaata, ja Arttu päätti äskettäin rauhoittaa juhannuksen kokonaan keikkailulta.

– Juhannus tehtiin silleen, että ei otettu keikkaa. Mukava chillailla välillä, kun ei ole pakko tehdä aina keikkoja. Juhannuksena pystyy tahkoon massia, jos haluaa. Sä voit pyytää tonnin enemmän kuin muuten. Ei me tehdä tätä hommaa kuitenkaan massin takia, Arttu Wiskari kertoi Staralle Tammerkosken sillalla -tapahtumassa.

– Ei me haluttu keikalle, kun haluttiin mennä fisuun. Anna Abreun bändi jäi lomalle, kun Anna jäi lomalle. Sieltä tuli sit osa meidän landelle. Muun muassa kitaristi Niskavaaran Sami, joka on armoton fisumies. Sami hävisi mulle kalastuskilpailussa yhdellä kalalla, kun yhtä ei laskettu. Tuomarina oli meidän oma kitaristi.

– On mukava käydä fisusteleen. Vähän dokailla landella ja näin pois päin. Se oli kyllä herkkua tohon tilanteeseen. Heinäkuu on niin täynnä, että varmaan viikon verran ehdin olemaan himassa yötä, mut muuten ollaan koko ajan jossain. Nyt on keskiviikkona eka vapaapäivä ja sit lähtee taas torstaina rundi, Wiskari kertoi perjantaina Tampereella.

Suosikkilaulaja paljasti haastattelussa myös, ettei hittikappaleen sanoissa Evitskogiin sijoittuvaa mökkitietä ole todellisuudessa olemassa, sillä se on yhdistelmä kahdesta eri paikasta.

– Mökkitien mökkitie on sekoitettu Evitskogista ja Korppoosta, joka on lähellä Nauvoa. Evitskog tuli biisiin, kun se on meidän pianistin mökki. Korppoo ei sopinut vaan siihen biisin. Evitskog oli helpompi sovittaa niihin sanoihin, niin sen takia se tuli siihen. Korppoossa on niin sanottu true mökkitie ja Evitskogissa myös. Mulla on itselläni mökki Mäntyharjulla, Arttu Wiskari paljasti Staralle.

Alkaneen kesän kohokohta on jo valmiiksi tiedossa, ja se löytyy Imatran suunnalta.

– Eniten mä oon odottanut Imatran Big Band -festivaalia. Mä kävin aikoinaan katsomassa siellä Big Jack Johnsonin, joka on meitsin mieleen. Mä oon itse ihan blues-ukko, vaikka siitä jääkiekkojoukkueesta en kyllä diggaa. Helsingin IFK on leimalla tossa kädessä. Imatralla on niin kovia bändejä. Mä oon muutaman kerran käynyt katsomassa Juventus Blue Bandia, Big Jack Johnsonia ja Fabulous Thunderbirdsiä. Siellä on ihan huikeita bändejä.

Jocka TräskbäckTammerkosken sillalla