Tutkimus vahvisti: Facebook ei aiheuta masennusta

Digi · Meri Pulkkinen

Maailman suurimman yhteisöpalvelun eli Facebookin avulla yhteydenpito tuttavien kanssa onnistuu helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Facebookin on kuitenkin kerrottu lisäävän masentuneisuutta ja nettiriippuvuutta. Nyt aiheesta on saatu uusia tutkimustuloksia.

Huffington Posti -lehti kertoo, kuinka tutkijat Wisconsinin yliopistossa ovat selvittäneet, ettei Facebook, vasten aiempia uskomuksia, ole todellisuudessa millään tavalla liitettävissä masennukseen. Yhteisöpalvelun käyttämisen sivuvaikutuksiksi on yleisesti nimetty muun muassa kateellisuuden, alhaisen itsetunnon ja avioerojen yleistyminen. Masennus ei kuitenkaan tuoreen tutkimuksen mukaan lukeudu palvelun aiheuttamiin oireisiin.

– Aikamäärän, jonka tutkimukseemme osallistuneet käyttivät Facebookissa, ja heidän masennusoireidensa välillä ei ollut minkäänlaista yhteyttä, tutkimusta johtanut Lauren Jelenchick selittää.

Jelenchick tutki mahdollista yhteyttä Facebookin ja masennuksen välillä seuraamalla 190 opiskelijaa. 18 – 23 vuotiaat opiskelijat raportoivat tutkijoille kuusi kertaa päivässä yhden viikon aikana internetin käytöstään. Tämän jälkeen opiskelijat jaettiin ahkerasti, keskimääräisesti ja vähäisesti sosiaalisia sivustoja käyttäviin. Näin tutkijat pääsivät vertailemaan ryhmien oireita.

Tutkijat eivät loppujen lopuksi löytäneet minkäänlaisia todisteita siitä, että yhteisöpalveluiden käytön määrä vaikuttaisi masennukseen sairastumisen todennäköisyyteen. Aiemmin tällä viikolla australialaistutkijat kuitenkin kertoivat, että heidän tutkimuksensa mukaan sosiaalisen median käyttö on yhteydessä nuorten tyttöjen itsetunto-ongelmiin. Aiheen puiminen tieteellisissä tutkimuksissa jatkunee vielä lähivuosina.