Haastattelussa Jukka Poika

Haastattelut · Stara.fi

Kuluvan kesän suosituimpiin festariesiintyjiin lukeutuu ylivoimaisesti Jukka Poika, jonka suosio on vain noussut entisestään parin viime vuoden aikana. Stara tapasi Jukka Pojan KarjuRockin backstagella, jossa artisti kertoi kuulumisiaan.

– Kesä on ollut keikakas. Paljon on ollut menoa ja tekemistä.

”Levy julkaistaan, että on kiva saada keikkaa”

Suomalainen reggae oli vielä muutama vuosi sitten todellista marginaalia, mutta sittemmin tilanne on muuttunut radikaalisti. Jukka Pojan musiikilliset esikuvat ovat luonnollisesti samasta genrestä.

– Niitä on hirveä liuta. Tunnetuin on varmasti Bob Marley, mutta olisi valheellista väittää, että se olisi suurin tai ainoa. Koko tää jamaicalainen reggae kaikessa laajuudessaan ja monimuotoisuudessaan. Monilla on usein yksi tyyli per artisti käytössä. Kaikki on varmaan omalla tavallaan vaikuttanut, Jukka Poika kertoi Staralle.

Oman suosionsa salaisuutta mies ei osannut kertoa, sillä tulos on monien osien summa.

– Biisit. Ja aika oli kypsä. Asioita tapahtuu ja niihin on monia vaikuttajien summana. Näpläily asiayhteyksistä irti helposti korostaa ja vääristää sitä kokonaiskuvaa.

Hittikappaleet syntyvät arkipäivän kokemuksista.

– Jostain pienistä pätkistä, jotka jostain mieleen ilmaantuvat. Jossain vaiheessa sit istun alas tekemään sen biisin, kun siihen on siunaantunut tarpeeksi aineistoa. Sitten teen sen kanssa vähän aikaa töitä. Biisi alkaa vaan syntyä, kun tietää, että pitää tehdä levy. Välillä se on enemmän työn takana. Levy julkaistaan, että on kiva saada keikkaa. Eri juttuihin on aina eri motiivit, Jukka Poika kertoi.

”Välttelen nykyään kaikenlaisia leimoja”

Reggaeen yhdistetään usein rastafarilaisuus, mutta suosikkiartisti sanoutuu siitä itse ainakin toistaiseksi irti.

– Tälleen kun kiertää paikkoja, niin en mä nyt itseäni rastaksi sillä tavalla tituleeraisi. Se olisi vähän harhaanjohtavaa. Välttelen nykyään kaikenlaisia leimoja, jotka yleensä sisältää tarpeettoman paljon mielikuvia, jotka taas johtaa väärään suuntaan.

Suosion valtava kasvu on tehnyt tehtävänsä, sillä nykyisin omaan osaamiseen ja näkemykseen voi luottaa aikaisempaa enemmän.

– Vaikea sanoa. Kyllä se ehkä musta on itsevarmemman tehnyt ainakin suhteessa musiikkiin. Välillä tosin iskee lievä epävarmuus, joka on toisaalta terveen merkki.

Jukka Pojan kesähitti vuodelle 2012 on Siideripissis. Sen hauskan tarinan taustaa ja mahdollisia yhteyksiä tosielämään artisti ei halunnut kommentoida.

– Elämä on laiffia. Ei sen syvempi eikä sen pinnallisempi kokemus, mies naurahti.

Kysyttäessä parasta keikkamuistoa artisti nosti esiin yhden erityisen onnistuneen keikan.

– Mä itse asiassa katsoin Ruisrockin keikan, joka on vielä tälläkin hetkellä Yle Areenassa nähtävillä. Mä totesin, että se oli ehkä paras keikka mitä tää ryhmä on koskaan vetänyt. En löytänyt siitä itselleni mitään huomauttamista.

Usein suosikkiartistien esiintymisten aikana lavalle lentää toinen toistaan erikoisempia esineitä ja vaatekappaleita. Jukka Poika on kuitenkin onnistunut välttämään kaikkein erikoisimmat fanikohtaamiset.

– Joku on väittänyt jo, että se menee mun kanssa naimisiin. Ei mitään kovin villiä. Mun fanikunta on aika säädyllistä ja kilttiä.

Kim Rusi

Karjurock