Haastattelussa Lordi

Haastattelut · Stara.fi

Suomalainen suosikkiyhtye Lordi nousi muutama vuosi sitten kansainväliseksi hitiksi, kun se voitti Euroviisut. Ulkomaisten keikkojen jälkeen yhtye on kuluvana kesänä tehnyt pitkästä aikaa keikkoja myös Suomessa. Stara tapasi yhtyeen keulahahmon Mr. Lordin viikonloppuna Karjurockissa.

– Helvetin hyvä fiilis. Aina on hyvä olla keskellä metsää. Tämä on aivan luonnollinen olotila. Tää on nyt moneen vuoteen ensimmäinen kesä, kun ollaan tehty muutama keikka Suomessa. Ollaan kierretty jossain Saksassa, Italiassa ja Slovakiassa. Ja sit ollaan tehty uusia biisejä ja uusia demoja seuraavalle letulle ja uusia pukujakin. Ihan helvetin kiire, Mr. Lordi kertoi Staralle.

Seuraava levy sekä uusi että vanha

Lordin seuraava täysin uusi albumi ilmestyy alkuvuodesta 2013. Paljon tätä levyä aiemmin, syyskuussa 2012, on kuitenkin luvassa myös toinen julkaisu, jota ainakin yhtyeen fanit ovat odottaneet kovasti.

– Sehän ei ole siis levy mitä tarvii enää tehdä. Se on tehty vuonna 1997 ja oli silloin tarkoitus julkaista. Se on oikeasti Lordin ensimmäinen levy, joka tulee kuitenkin vasta nyt syyskuussa. Se ei ymmärtääkseni tule edes levykauppohin, vaan se on meidän faneille tarkoitettu helmi. Siinä on ollut vähän huolta, ettei massajengi luule, että tämä on uusi levy. Uusi levy tulee vasta tammi-helmikuussa, Lordi tarkensi.

Lordi aloitti uransa jo kauan ennen viisuhuumaa ja sen myötä tullutta julkisuutta. Euroviisujen kaltainen medianäkyvyys on usein kaksipiippuinen asia, ja sellainen se oli myös Lordille.

– On pakko sanoa, että sekä että. Pääasiassa posiviitista, mutta niin paljon kuin se viisushow toi ilmaista julkisuutta ja kaikenlaista hyvää, niin kyllä siinä myös backslash on ollut ennen kaikkea Suomessa aika vahva. Sinänsä voisin lainata vanhaa klassikkoa, että ”En ole katkera, mutta kuitenkin”. Siinä on sellainen hassu efekti. Täytyy muistaa, että bändi on ollut 14 vuotta pystyssä ennen Euroviisuja ja neljä vuotta me oltiin kierrelty ja pyöritty ympäri Eurooppaa.

– Se oli hassua, kun tuli jengille tää kuuluisa viisukrapula, että alkoi vituttaa Lordi, niin se oli niin tämän rakkaan kotimaamme tietty yleisilmiö. Se on tapahtunut kaikille. Ei me olla ensimmäisiä eikä viimeisiä, joille tää on tapahtunut. Että ensin tuuletetaan ja sitten eräänä aamuna ”Ei vittu nää on ihan paskoja”. En mä voi lähteä valehtelemaan, etteikö se vituttaisi välillä. Kaikki asiat kestää aikansa. Kyllä se vitutus alkaa laimenemaan jo ja alkaa menemään normaaleihin uomiinsa.

”Ei olla millään tavalla poliittinen orkesteri”

Suositun yhtyeen imagoon kuuluvat olennaisena osana pelottavan näyttävät asut ja maskit. Ne ovat saaneet innoituksensa paristakin eri lähteestä, joista olennaisin lienevät kauhuelokuvat.

– Sieltähän ne. Eivät ne suoraan sieltä tule, tai en ainakaan myönnä että tulee, mutta helvetisti vaikutteita. Imagollisesti orkesteri on sekoitus kasaria, näitä oikein visuaalisia heavybändejä Kiss, W.A.S.P., Alice Cooper, Twisted Sister ja se sitten sekoitettuna kauhuleffoihin. Sieltä niitä tulee. Kyllä kauhugenre on vahva vaikuttaja, Lordi kertoi.

Omaa suosikkikauhuelokuvaansa yhtyeen keulahahmon ei tarvitse kovin pitkään pohtia.

– Kyllä se on aina Evil Dead 2. En sitten tiedä olisko se oikeasti, jos alkaisin pisteyttämään jokaisen osa-alueen, mutta ainakin nostalgiatasolla se on mulle se ihan ykkönen.

Lordin kappaleet ovat muun imagon tavoin varsin synkkiä. Silti niistä osa on saanut innoituksensa ihan oikeasta elämästä. Joskus tosin hieman piilotettuna.

– Niin, biisien sanat ja se mitä lavalla tapahtuu on kaksi eri asiaa. Kun katsoo biisien sanoja, niin niissä on joissain tietysti avointa tilitystä ja joissain on piilotettuna jotain oikeaa asiaakin, Lordi kertoi Staralle.

– Oikeasti ne ovat kauhutarinoita tai sitten jonkinlaisia hard rockin tai heavyn ylistyslauluja, joissa pidetään hauskaa. Me ei olla millään tavalla poliittinen orkesteri eikä haluta ollakaan, mutta onko Lordin elämä niin synkkää, niin ei saatana. Se mitä stagella tehdään, niin se kuuluu stagelle.

”Aikuiset miehet kumipuvut päällä”

Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä, että yhtyeen show on vain show, eikä sitä siksi tarvitse välttämättä viedä joka paikkaan mukanaan.

– Minä muistan jossain vaiheessa 2002 – 2003 joku toimittaja oli jossain Saksassa kiukkuinen, kun se ihmetteli, että miksi me ei olla haastattelussa samanlaisia kuin stagella. Miksi ei jatketa sitä imagoa loppuun asti.

– Siis jos me ollaan hirviöitä, jotka syö ja tappaa, niin pitäisikö meidän oikeasti käydä jengin kimppuun haastatteluissa? Slipknot teki sitä jossain vaiheessa. Tästä pelleilyasiasta voidaan olla montaa mieltä, että pannaan aikuiset miehet kumipuvut päällä leikkimään hirviötä. Mutta se on pelleilyä, että lähtee esittämään jotain. Se kuuluu stagelle, mutta ei tänne.

Lordin keulahahmo on kunnostautunut jo monilla taiteen eri saroilla, joista yksi on kuvataide. Uusi näyttely nähdään sekin Rovaniemellä.

– Siellä nähdään sellaisia mukavia kivoja kuvia mitä mä oon maalannut. Mullahan on huumoria niissä kuvissa. Minä itse nauran niille ja ne ovat sitä meikäläisen huumoria. Siellä on meikäläisen kahden edellisen näyttelyn jämät – tai satoa. Osa on sellaisia, jotka on ihan fiilispohjalta maalattu ja loput ovat levynkansia varten ja sen sellaista.

Lordin Dark Floors -elokuva ei ollut valtava yleisömenestys, mutta omassa sarjassaan se niitti kuitenkin menestystä. Nyt Lordi paljasti työstävänsä jo kokonaan uutta elokuvaprojektia.

– Meillä on itse asiassa uutta viritelmää. Mutta ei kuitenkaan mitään sellaista mitä voisi kuvitella, eikä mitään Dark Floorsia. En kuitenkaan pysty siitä puhumaan, kun se tuotantoyhtiö vissiin ilmoittaa sen asian. Mut se ei olekaan sellainen kuin voisi kuvitella, että uusi kauhuleffa.

Haastattelun jälkeen Lordi suuntasi esiintymislavalle. Yhtyeen keulahahmolla oli lähitulvaisuuden suunnitelmat hyvin hallussa.

– Tossa pitäisi keikka vetää. Sitten biisien tekemistä, demottelua ja pukujen suunnittelua. Ja sitten toi hässäkkä. 30. elokuuta lähdetään Nashvilleen studiohommiin. Väliin mahtuu vielä jotain keikkaa ja ohjelmaan kuuluu myös mökkeilyä Rovaniemellä.

Kim Rusi

KarjuRock