OMG! Teinien trendikäs ilmaisu onkin ikivanha keksintö

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Teinien keskuudessa erilaiset slangi-ilmaisut ovat suuressa suosiossa, ja monet nuoret viljelevät niitä sosiaalisessa mediassa. Eräs tämän hetken suosituimmista trendi-ilmaisuista on OMG, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”Voi herranjumala”.

Nyt on kuitenkin selvinnyt, että kyseinen lyhenne onkin ikivanha keksintö. Daily Mail -sivuston mukaan trendi-ilmaisu löydettiin nimittäin jo vuonna 1917 kirjoitetusta kirjeestä, joka käsitteli ensimmäisen maailmansodan asioita. Kaiken huipuksi brittiläinen amiraali John Arbuthnot Fisher kirjoitti kyseisen kirjeen tunnetulle poliitikolle, Winston Churchillille.

Fisher päivitteli Britannian pääministerin aseman saavuttaneelle poliitikolle ensimmäisen maailmansodan aikaisia järkyttäviä lehtiotsikoita. Pöyristynyt mies ilmaisikin asiansa painokkaasti, ja täydensi huomioitaan OMG-lyhenteellä. Nykyään OMG-trendi on levinnyt sosiaalisen median ohella myös televisiosarjoihin, ja sitä kuulee muun muassa brittiläisissä ja amerikkalaisissa ohjelmissa.

OMG ei kuitenkaan ole ensimmäinen sosiaalisessa mediassa viljelty fraasi, joka on saanut alkunsa menneiltä vuosilta. Myös tunnettua LOL-ilmaisua, joka tarkoittaa ”kovalla äänellä nauramista”, käytettiin ensimmäisen kerran 1960-luvulla. Tuolloin sillä oli tosin eri merkitys, ja lyhenne tarkoitti ”pientä vanhaa rouvaa”.