Tästä syystä muistat tärkeät hetket paremmin kuin toiset

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ihmiset muistavat lähes poikkeuksetta itselleen merkittävimmät hetken hyvinkin tarkasti, mutta samalla muistikuvat eilisen päivän tapahtumista voivat olla hataria. Esimerkiksi ensisuudelma, lapsen syntyminen ja koulusta valmistuminen ovat yleensä hyvin muistissa.

Nyt Toronton yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, että myöhemmän muistikuvan tarkkuuteen vaikuttaa erityisesti se kuinka merkittäväksi ihminen kokee tilanteen itselleen. Ihminen kykenee siis asettamaan muistikuville eräänlaisen tärkeysjärjestyksen, joista merkittävimmät hän voi muistaa täydellisesti jopa kymmenien vuosien kuluttua. Sana ikimuistoinen ei siis ole tuulesta temmattu termi.

Toronton yliopiston psykologian laitoksen tutkija Rebecca Todd vahvisti, että tutkimuksissa suoritetut aivojen toiminnan mittaukset tukivat tätä päätelmää. Hänen mukaansa tapahtumien merkityksellisyys voi olla joko positiivista tai negatiivista, joten ihminen ei voi tietoisesti valita mitä haluaa myöhemmin muistaa – tai unohtaa. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Manchesterin ja Kalifornian yliopistojen kanssa.