Ilmapallot pian historiaa – helium loppumassa maapallolta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ostavat joka vappu toreilta ja kaupoista valtavat määrät ilmapalloja, jotka ovat lähes poikkeuksetta täytetty heliumilla. Tulevaisuudessa ilmassa leijuvien ilmapallojen ostaminen voi olla historiaa, sillä ihmiskunnan heliumvarastot ovat loppumassa.

Ilmapallojen lisäksi heliumia tarvitaan myös esimerkiksi tieteellisessä tutkimuksessa ja lääketieteessä, mutta ilmapallojen suuri menekki on aiheuttanut vakavia ongelmia heliumin saatavuudelle. Tutkijat ovat varoittaneet heliumin loppumisesta jo parin vuoden ajan, mutta nyt uhka on muuttunut todelliseksi.

Heliumia saadaan kaasuntuotannon yhteydessä, mutta taantuna on vähentänyt toimintaa, joten myös talteen saatavan heliumin määrä on laskenut merkittävästi. Yhdysvaltojen suurin helium-varasto sijaitsee Texasin Amarillossa. Valtion omistamassa varastossa on keskimäärin 30 prosenttia koko maapallon heliumista.

Nykyistä vauhtia maailman suurin helium-varasto on tyhjentymässä vuoteen 2018 mennessä, ellei asialle tehdä pikaisesti jotain. Parhaillaan Yhdysvaltojen senaatissa kiistelläänkin tulisiko heliumin myyntiä ryhtyä säännöstelemään, jotta sitä säilyisi ilmapalloista hieman tärkeämpiin tarkoituksiin.