Tutkimus: Erityisesti näissä asioissa miehet ja naiset valehtelevat

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Ihmisen totuuden puhuminen on kiinnostanut tutkijoita jo hyvin pitkään, minkä vuoksi esimerkiksi valheenpaljastin ei ole kovin uusi keksintö. Nyt uusin tutkimus paljastaa sukupuolten tekemät tyypillisimmät valheet.

BMW Financial Services -yrityksen tekemän tutkimuksen mukaan miesten ja naisten valehtelutavoissa on eroja. Miehet kiertävät useimmin totuutta juomistottumuksistaan, puhelimen käytöstä ja tunteistaan. Naiset taas valehtelevat eniten tunteistaan ja uusimmista ostoksistaan.

Tutkimus paljastaa myös kumpi sukupuoli menee hankalissa tilanteissa todennäköisimmin siitä, mistä aita on matalin. Sen tulosten mukaan miehet valehtelevat naisia useammin. Keskivertomies kertoo arviolta kolme valhetta joka päivä, mikä tekee 1092 valhetta vuodessa.

Naiset kiersivät totuutta 728 kertaa vuoden aikana. Päivittäin heiltä lipsahti valhe siis vain pariin otteeseen. Kauniimpi sukupuoli oli kuitenkin tutkimuksen mukaan alttiimpi valehtelemaan tietyissä tilanteissa, kuten esimerkiksi peitelläkseen ostamiensa vaatteiden hintaa.

Tutkimuksessa selvisi myös valehtelun päällimmäisin motiivi. Ihmiset kiertävät usein totuutta siksi, koska uskovat valkoisten valheiden tekevän elämästä helpompaa. 13 prosenttia tutkimukseen osallistuneista myönsi valehtelevansa esimerkiksi parisuhteissaan tapahtuneesta pettämisestä. Asiantuntijoiden mukaan valehtelusta on ollut ihmislajin historiassa myös hyötyä.

– Ajattelemme, että valehteleminen on pahaksi. Itse asiassa kyky pettää toisia on auttanut ihmislajia selviämään luonnossa, kertoo Hertfordshiren yliopiston kehityspsykologian professori Karen Pine Daily Mail -sivustolle.