Tiesitkö tämän ruokien erikoisista sivuvaikutuksista?

Lifestyle · Neea Jokinen

Erilaisten ruoka-aineiden terveysvaikutukset kiinnostavat ihmisiä nykyisin enemmän kuin koskaan. Tutkimusmenetelmien kehittyessä tutkijat ovat saaneet tietoa muun muuassa tiettyjen ruoka-aineiden vaikutuksista ihmisen mieleen.

Nyt Shape-lehti on julkaissut verkkosivuillaan artikkelin, jossa kerrotaan terveellisten ruokien erikoisia sivuvaikutuksia. Korianteri-maustekasvi jakaa mielipiteitä tehokkaasti kahtia. Joidenkin mielestä korianterin maku on kuin söisi käsihuuhdetta, kun toiset taas rakastavat sen antamaa eksoottista höystettä.

Tutkija Danielle Reedin mukaan korianteri jakaa syöjäkuntansa kahtia hajunsa vuoksi. Kyseistä maustekasvia rakastavilla on nimittäin herkempi nenä, joka pystyy haistamaan korianterin yrttisen tuoksun vihaajia paremmin.

Punajuurta syöneet ovat varmasti joskus säikähtäneet, kun vessakäynnin jälkeen pöntössä lilluva vesi on värjäytynyt punertavaksi. Tutkijoiden mukaan beeturia eli punajuurivirtsaisuus voi paljastaa elimistön raudanpuutteen. Jos punajuuren syönti ei aiheuta virtsaan uutta sävyväriä, niin elimistö saattaa kärsiä puutostilasta.

Ostereita pidetään seksuaalivietin kohottajina sinkin vuoksi. Ostereiden syönti voi auttaa esimerkiksi orgasmin saavuttamisessa. Sinkki kuuluu testosteronihormonin tuottoprosessiin ja auttaa muun muuassa lisäämään miesten sperman määrää. Lisäksi se voimistaa naisen alapään liukasteiden eritystä.

Pinjansiemenet sisältävät ostereiden lailla sinkkiä, joka tehostaa myös hiusten kasvua, ihon hyvinvointia sekä kynsien kasvua. Tutkijoiden mukaan pinjansiementen syönti saattaa kuitenkin aiheuttaa suuhun erikoisen metallisen jälkimaun. Etenkin Kiinassa tuotettujen pinjansiementen on huomattu aiheuttavan pahan ”kolikkomaun”.