Kärsitkö syysmasennuksesta? Tämä voi auttaa ahdinkoon

Lifestyle · Neea Jokinen

Kaikki eivät nauti syksyn raikkaista ja pimeistä illoista, sillä pelkkä ajatuskin kesän loppumisesta saattaa aiheuttaa lievän masennuksen oireita. Terveysasiantuntijat ovatkin nyt kertoneet Shape-lehdelle, miten ajankohtaisen syysmasennuksen voi selättää.

Ravintoterapeutti Gayl Canfield kehottaa ihmisiä popsimaan kesän viimeisimpien vihannessatojen antimia. Ruokavalioon kannattaa lisätä esimerkiksi kurpitsoja, sillä ne pursuavat kuitua ja terveyttä edistäviä ravintoaineita, kuten beetakaroteenia ja kaliumia. Lisäksi säännöllinen kurpitsojen syönti takaa riittävän magnesiumin saannin.

Yksi omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Kyseinen sanoma on Canfieldin mukaan totta, sillä omenat ovat luonnon parasta dieettiruokaa. Omenat sisältävät kolesterolia alentavaa kuitua, antioksidantteja ja c-vitamiinia. Säännöllisesti omppuja syövillä on pienempi riski sairastua sydänsairauksiin ja aivohalvauksiin.

Mielialaa saattavat nostattaa televisiosarjat, jotka palaavat syksyisin ruutuun uusien tuotantokausien merkeissä. Tutkijat suosittelevat, että lempisarjan mainoskatkojen aikana kannattaa nousta sohvalta ja ottaa kävelyaskelia lisääkseen hyötyliikuntaa. Fitness-asiantuntija Scott Danbergin mukaan mainosten ajaksi sohvalta noussut ihminen saattaa ottaa jopa 2.100 kävelyaskelta tunnin pituisen tv-ohjelman katkojen aikana.

Positiivista asennetta syksyyn kannattaa etsiä esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilta tai joukkuelajeista. Lukuisten tutkimusten mukaan ihminen on onnellinen ja terve, jos hänen ympärillään on vahva tukijoukko ystäviä. Syksy on parasta aikaa lenkkeilijöille, sillä raikas ilma ja rusehtava juoksumaasto lievittävät stressiä sekä nostattavat energiaa.

Moni unohtaa arkiset rutiinit kesäloman ajaksi. Syksyllä on suositeltavaa kehitellä itselleen esimerkiksi kuntokalenteri, joka auttaa arkipuuhien ajankäytössä. Töiden jälkeisen hölkkälenkin tai kuntosalitreenin jälkeen voi nauttia rauhassa vapaa-ajastaan hyvän ruoan ja aikaisen nukkumaanmenon merkeissä.