Räppärit haastoivat FBI:n oikeuteen – määritteli fanit rikollisjengiksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltain Detroitista kotoisin oleva hip hop -duo Insane Clown Posse, eli Violent J ja Shaggy 2 Dope, tunnetaan parhaiten pellenaamioistaan ja hurjasta lavaesiintymisestään. Vuonna 1989 aloittanut duo on herättänyt mediassa toisinaan kohua julkisuudenhakuisilla tempauksillaan ja erikoisilla kommenteillaan.

Nyt räppärit ovat haastamassa oikeuteen Yhdysvaltain keskusrikospoliisia FBI:tä, joka on määritellyt Insane Clown Possen ”juggaloiksi” kutsutun fanikunnan rikolliseksi jengiksi. Yhtyeen lakimiehet vaativat viime elokuussa FBI:ltä selvitystä miksi virasto uskoo näin. Koska FBI:n edustajat eivät ole vastanneet selvityspyyntöön, on yhtye nyt nostanut siviilikanteen virastoa vastaan.

Viime elokuussa FBI julkaisi vuosittaisen raportin Yhdysvaltain rikollisten jengien toiminnasta. Raportissa ”juggalot” nimettiin ”kaduilla perustetuksi rikollisjärjestöksi” ja määriteltiin jopa pahamaineisten Cripsien ja Bloodsien veroiseksi väkivaltaiseksi ryhmäksi. Juggalot tunnetaan heidän esikuviensa kaltaisista kasvomaalauksista ja pukeutumistyylistä. Faneilla on Yhdysvalloissa myös omat vuosittaiset Gathering of the Juggalos -festivaalit.

Insane Clown Possen Miracles -kappale nousi muutama vuosi sitten nettihitiksi, joskin eri ansioista kuin yhtye todennäköisesti toivoi. Kappale herätti internet-käyttäjien keskuudessa hilpeyttä esimerkiksi väitteellään jonka mukaan magneetit ovat ”ihme” jota tiede ei pysty selittämään.