Nuorten trendipäihde vei teinipojan hengen Britanniassa: ”Vakava hengenvaara”

Ohhoh! · Neea Jokinen

Näyttelijätär Demi Moore joutui taannoin otsikoihin, kun hän joutui ambulanssilla sairaalaan hengitettyään tahallaan kermavaahdottimen ilokaasua. Sama ilmiö on ollut jo vuosien ajan suosittua suomalaisnuorten keskuudessa. Nyt ilokaasu on koitunut 17-vuotiaan brittipojan kohtaloksi.

Lontoon Hampsteadissa asunut Joe Benett vietti viime kuussa iltaa kaverinsa kotona. Hauska illanvietto päättyi kuitenkin traagisesti, kun teinipoika sai sydänkohtauksen ilokaasun hengittämisen jälkeen. Kanisterista ilokaasua hengittänyt Benett kiidätettiin sairaalaan, jossa hän vajosi koomaan.

Teinipoika kuoli hiljattain sairaalavuoteella perheensä ympäröimänä. Menestyneen ja suositun oppilaan kuolema järkytti hänen läheisiään. Joe Benettin isosisko Camille haluaa varoittaa muita nuoria ilokaasun käytöstä. Ilokaasun tiedetään yleistyneen nuorten keskuudessa, sillä monet käyttävät sitä päihtymiseen esimerkiksi kotibileissä.

– Ihmisten tulee miettiä, haluavatko he asettaa itsensä vaaraan. Joe ei koskaan herännyt. Pidimme hänen kädestään, kun Joe poistui keskuudestamme. Tunnen isosiskona vastuuta siitä, että minun olisi pitänyt huolehtia veljestäni, Camille Benett kertoi The Daily Mail -lehdelle.

Ilokaasun eli dityppioksidin väärinkäyttö voi aiheuttaa rajuja sivuvaikutuksia kuten aivohalvauksia, hallusinaatioita, kouristuksia, pyörtymistä, stressiä ja masennusta. Hengitettävä yliannostus voi olla kohtalokas, kun typpioksiduuli liukenee verenkiertoon ja heikentää veren ja hapen virtausta aivoihin sekä muihin elintärkeisiin elimiin.