Poliisi ampui lasta ”vahingossa” sähköaseella – saman tien potkut ja syyte

Ohhoh! · Neea Jokinen

Poliisit käyttävät sekä Suomessa että muualla maailmassa varsinaisten aseiden sijaan myös sähköaseita, joiden on määrä lamaannuttaa kohdehenkilö hetkeksi. Sähköaseet ovat tosin aiheuttaneet myös kuolemantapauksia, joten kyseessä eivät ole aivan vaarattomat välineet.

Aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltojen Uudessa Meksikossa sattui välikohtaus, jossa eräs poliisi ampui vahingossa kymmenenvuotiasta koululaista sähkötainnuttimella. Christopher Webb -niminen poliisi osallistui Tularosa -alakoulun urateemaiseen päiväohjelmaan, jossa hänen piti kertoa nuorille opiskelijoille poliisin työstä.

Eräs poikajoukko vitsaili 44-vuotiaan poliisin kanssa keskustelun aikana. Yhtäkkiä Webb otti sähkötainnuttimensa esiin ja kertoi näyttävänsä, ”mitä tapahtuu ihmisille, jotka eivät kuuntele poliisia”. Sen jälkeen hän veti X26-merkkisen sähköaseensa liipaisimesta ja anturit osuivat 10-vuotiaan pojan rintaan 50.000 voltin voimalla.

Poika tärisi iskusta ja kaatui tajuttomana maahan. Hänen rintaansa jäi palovammat. Nuoren pojan kerrotaan kärsivän traumaattisista oireista välikohtauksen takia. Hän muun muassa heräilee järkyttyneessä olotilassa keskellä yötä ja pitää kiinni rinnastaan.

Miehen mukaan hän ampui poikaa vahingossa, sillä hän luuli tyhjentäneensä sähkötainnuttimen kotelon ennen puheenvuoroaan. The Smoking Gun -sivuston mukaan poliisi erotettiin tapahtuneen jälkeen ja hänet haastettiin oikeuteen muun muassa pahoinpitelystä. Syytteessä kerrotaan, että poika olisi voinut kuolla tai saada vakavia vammoja sähköaseesta.